BRIGHTcore, nog doeltreffendere moleculaire diagnostiek voor genetische aandoeningen

Press/Media: Research

Description

BRIGHTcore, nog doeltreffendere moleculaire diagnostiek voor genetische aandoeningen

Hoe bereid je de gepersonaliseerde geneeskunde van de toekomst voor? Hoe kunnen genetische testen nog doeltreffender zijn? Door de expertise en inzet van meerdere genetische centra samen te brengen. Dat is kort samengevat wat het project BRIGHTcore (Brussels Interuniversity Genomic High Throughput core) doet dat op 2 december wordt gelanceerd in aanwezigheid van minister Maggie de Block. Verschillende genetische centra kopen samen de apparatuur aan. Daarnaast bundelen ze hun expertise bij het analyseren van complexe resultaten en delen ze hun databanken. Daardoor krijgen ze nog meer referentiegegevens ter beschikking om complexe data te analyseren. BRIGHTcore is immers in staat om voor grote hoeveelheden DNA de sequentie te bepalen of m.a.w. om de volgorde van de letters A, C, G, T van de dubbele DNA helix te lezen. Dit kan door performante toestellen en krachtige informatica servers en bio-informatica software te gebruiken.

Dit grote laboratorium voor genetische analyses is hoofdzakelijk gevestigd in het centrum voor medische genetica van het UZ  Brussel, en deels ook en het centrum voor humane genetica van het Erasmus ziekenhuis.

Graag nodigen wij u uit op een persconferentie op dinsdag 1 december om 11 uur in het UZ Brussel (Laarbeeklaan 101) in Jette waar u alle achtergrondinformatie rond BRIGHTcore krijgt. U kan er zelf de toestellen in werking zien en twee patiënten zullen er getuigen.

De toepassingen van moleculaire diagnostiek voor genetische aandoeningen zijn talrijk:  moleculaire diagnose van erfelijke aandoeningen, karakterisatie van een kwaadaardig gezwel, niet invasieve prenatale opsporing van een foetale trisomie (Syndroom van Down/NIPT) aan de hand van een bloedstaal van de zwangere vrouw, preimplantatie diagnose van genetische aandoeningen op embryo's bekomen tijdens een fertiliteitsbehandeling en talrijke toepassingen in het onderzoek in alle domeinen van de geneeskunde  en van de menselijke biologie en in vele domeinen van de farmacie.

BRIGHTcore is een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) en hun respectievelijke universitaire ziekenhuizen (UZ Brussel en Erasme) en het Hopital des enfants Reine Fabiola (HUDERF). Zij verenigen hun krachten om BRIGHTcore uit te rusten met hoge capaciteit voor DNA analyses.

BRIGHTcore heeft in 2015 een kwaliteitscerfificaat behaald (Belac iso 15 189). Het wordt ingehuldigd door minister van volksgezondheid Maggie De Block op 2 december.

De persconferentie grijpt plaats op dinsdag 1 december om 11 uur in het UZ Brussel, Laarbeeklaan 101 in 1090 Jette. Als u met de wagen komt, parkeert u best op Parking 1 (P1) aan de hoofdingang. Vanaf daar volgt u voor de persconferentie route 180 naar de vergaderzaal van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten op de tweede verdieping van het Louis Tielemanspaviljoen (als u de hoofdingang binnenkomt, meteen links).

Kan u uw aan- of afwezigheid laten weten aan de dienst communicatie van het UZ Brussel aub, telefonisch op 02 477 80 80 of via mail communicatie@uzbrussel.be?

Alvast dank.

Vriendelijke groeten
Edgard Eeckman

Communicatiemanager UZ Brussel

Period11 Dec 2015 → 15 Jan 2016

Media coverage

2

Media coverage