Als je nog snel een mooi en vooral exclusief kerstcadeautje wil kopen, dan vind je misschien wel iets in één van de boetiekjes in de Koninklijke Sint Hubertusgalerijen. Dat is de overdekte winkelgalerij in hartje Brussel tussen de Grasmarkt, de Arenbergstraat en de Rue des Bouchers. De galerijen bestaan 175 jaar.
Clara De Decker praat erover met Werner Adriaenssens, professor aan de VUB en conservator van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
De jonge architect Jan-Pieter Cluysenaer ontwerpt in 1836 de overdekte winkelgalerij. Dwars door een doolhof van vuile en smerige kronkelende straatjes. Daardoor wordt de Grasmarkt verbonden met de Warmoesberg. In tegenstelling tot de beluiken wordt de galerij de plek om te zien én gezien te worden. Passanten moeten zelfs inkomgeld betalen.
De stad steunt het hele project en doet de noodzakelijke onteigeningen. Maar ze heeft geen geld. Enkele welgestelde liberale Brusselse families zijn bereid om de galerijen te financieren. Vandaag is die nog altijd in privébezit. Je kan er geen appartement kopen, enkel huren.
Vanaf de opening is de galerij een commercieel succes vol gespecialiseerde boetieks. De cafés, patisserieën en ijssalons trekken een deftig publiek aan. En ook werd er chocolade verkocht. Schrijvers als Baudelaire, Apollinaire of Verlaine nippen er van hun koffie.
Over de geschiedenis van deze bijzondere plek loopt in Cinéma Galeries nu de expo “Les 175 ans des Galeries Royales Saint-Hubert”. En daarvoor moet u natuurlijk eerst door de galerijen zelf. Alle info lees je op www.grsh.be/175-years.