Fleur van Groningen, auteur en columniste van deze krant, heeft op haar eentje voor een stunt in boekenland gezorgd. Haar boek Leven zonder Filter, waarin ze beschrijft hoe ze met haar hoogsensitiviteit leerde omgaan, stoot voor het eerst in lange tijd de BV- koks van de troon. “Ik vermoed dat het te maken heeft met de tijd waarin we leven.”
“Bij momenten werd het griezelig. Ik had het gevoel dat je jouw hele verhaal uit mijn hoofd had geplukt!” Dit bericht, dat Fleur van Groningen gisteren van een lezeres kreeg, is een van de honderden die ze ontving sinds eind augustus Leven zonder Filter verscheen.
Haar boek is een hype. Drie dagen na publicatie kwam het binnen op vijf in de top tien van best verkochte non-fictie van Standaard Boekhandel, en werd een tweede, derde en vierde druk aangevraagd. En vandaag gebeurt wat ze “nooit had durven te voorspellen”. Leven zonder Filter heeft alle BV-koks, jarenlang de onbetwiste aanvoerders van de lijst, van de troon gestoten.
“Ik ben verbaasd”, zegt Van Groningen. “Ik wist niet dat zó veel mensen zich aangesproken zouden voelen. Ik vermoed dat het te maken heeft met de tijd waarin we leven. Door de sociale media bereikt ons elke dag een informatiestroom die verhalen in snelle flitsen vertelt. Elke dag zijn er ontzettend veel prikkels. Dat confronteert mensen met hun gevoeligheid.”
Niet het enige boek
Toch is er meer aan de hand. Begin deze week kwam Hoogsensitiviteit @ work van Ilse Van den Daele uit, en vandaag verschijnt Eerste Hulp bij Hoogsensitiviteit van Elke Van Hoof, professor aan de VUB. Het is haar tweede boek over het thema in een jaar tijd. Plots lijkt het alsof iederéén hoogsensitief is. “Nochtans is er geen sprake van een stijging”, zegt Van Hoof. “Uit onderzoek blijkt dat vijftien tot twintig procent van de bevolking hoogsensitief is. De populariteit is vooral een illustratie van de forse reactie tegen de maatschappelijke norm. Iedereen moet hard werken en presteren, en dat ook nog eens met een bruisend privéleven kunnen combineren. Maar velen voelen zich daar niet goed bij.”