Description

Historicus Matthijs Degraeve toont de tentoonstelling Re/Building Brussels, die het heden en het verleden van de Brusselse bouwsector belicht. — © AMG

BRUSSEL - Nog tot 27 maart vindt in de Sint-Gorikshallen een tentoonstelling plaats over het heden en verleden van de Brusselse bouwsector. Er worden ook wat nijpende problemen in beeld gebracht
 
Amaury Michaux
Vrijdag 11 februari 2022 om 14:40
 

Ondanks hun cruciale rol is slechts weinig geweten over de Brusselse bouwbedrijven. Om de complexiteit van de sector te doorgronden en hun noden te begrijpen hebben geografen, historici en ingenieur-architecten van de VUB met het project Re/Building Brussels verschillende invalshoeken bestudeerd.

“In het eerste deel wordt de relatie tussen de stad en de bouwsector uitgelegd. Het tweede deel gaat dan over de uitdagingen die daaruit voortvloeien”, vertelt historicus Matthijs Degraeve (29).

Vastgoedmarkt

“De sector staat steeds meer onder druk in Brussel. Bouwbedrijven zijn minder geneigd om in Brussel te blijven door de stijgende prijzen van de vastgoedmarkt. Heel wat productieruimtes worden woonruimtes omdat dat meer opbrengt. We raden aan om die reconversie een halt toe te roepen en terug meer atelier- of productieruimtes beschikbaar te maken.”

Bedrijven hebben ook andere problemen, zoals de files. “Maar ook dure parkeerplaatsen zijn een groot probleem voor veel bouwbedrijven. Het zou dan ook opportuun zijn om parkeerplaatsen te behouden of te creëren in de nabijheid van werven”, vertelt Degraeve.

De tentoonstelling Re/Building Brussels is nog tot en met 27 maart te zien in de Sint-Gorikshallen in Brussel.

Period11 Feb 2022

Media coverage

1

Media coverage