Gevaert en historische uitvoeringspraktijk

  • Dombrecht, Paul, (Administrative Promotor)

Project Details

Description

François Auguste Gevaert is een van de belangrijkste figuren van het Brusselse muziekleven uit de tweede helft van de 19de eeuw. Na een carrière als componist en dirigent in Parijs keerde hij naar zijn geboorteland terug waar hij in 1872 directeur werd van het Brusselse conservatorium. Onder zijn beleid werd de internationale reputatie van de Brusselse instelling die ontstaan was onder het beleid van Fétis verder uitgebouwd en versterkt.

Gevaert is ook belangrijk in het domein van historische uitvoeringspraktijk. Zo organiseerde hij een aantal historische concerten. Belangrijk in zijn beleid stond ook de uitbouw van een muziekbibliotheek en een instrumentenmuseum, als onderzoeks- en documentatiecentra voor de muziek en haar uitvoeringspraktijk. Gevaert is ook de schenker van een collectie vocale muziek in handschrift. Hij is ook bekend omwille van de honderden vocale werken van de 16de tot de 19de eeuw die in klavierreductie uitgegeven werden.

Er wordt onderzocht wat de concrete invloed was van zijn persoonlijke antiquarische muziekcollectie en die van de conservatoriumbibliotheek op de uitgavereeks die hij editeerde. Als output werd in de eerste fase van dit project een tentoonstelling in het conservatorium georganiseerd, tezamen met een virtuele tentoonstelling http://gevaert.cb-lib.org . In deze fase wordt een workshop en concert voorzien.

Naast de uitvoering van Gevaert zal ook nog werk van de minder bekende componist Anton Eberl uit de collectie van de bibliotheek worden uitgevoerd door de studenten, die hierdoor aan het onderzoek participeren. Hierbij moet de partituur eerst op fouten worden geanalyseerd, nadien moet er een partituur en uitgave worden gemaakt. Dan wordt het juiste historische instrumentarium bepaald en onderzoeken de studenten hoe dit bespeeld moet worden.
Het onderzoeksresultaat zal gebracht worden in een concert in het Koninklijk Conservatorium.
AcronymKCBACA09PD
StatusFinished
Effective start/end date1/10/0930/09/10

Flemish discipline codes

  • Other engineering and technology