Administratie van rFSH heeft geen positief effect op spermatogoniale overleving en differentiatie in intratesticulaire humane xenograften

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingMeeting abstract (Book)

Abstract

Introductie
Testiculaire weefseltransplantatie wordt voorgesteld als een fertiliteitspreserverende methode voor prepubertaire patiënten die een gonadotoxische behandeling dienen te ondergaan. In de meeste publicaties tot nu toe waarin humaan testiculair weefsel werd getransplanteerd, werd het weefsel getransplanteerd op de rug van immuundeficiënte muizen. In onze vorige studie werd de testis als transplantatieplaats geëvalueerd. Een hoge spermatogoniale overleving en meiotische activiteit werd waargenomen in deze humane intratesticulaire xenograften. In de huidige studie werd nagegaan of exogene toediening van recombinant follikel stimulerend hormoon (rFSH) de spermatogoniale overleving kon verbeteren en differentiatie tot volledige spermatogenese kon induceren.

Materiaal en Methoden
Humaan testisweefsel werd verkregen van zes jongens (2,5 tot 12,5 jaar). De testiculaire biopsie werd verdeeld in verschillende groepen en getransplanteerd naar de testis van immuundeficiënte muizen. Deze muizen werden ingedeeld in groepen om het effect van de graftperiode (korte of lange termijn), invriezen en exogene toediening van rFSH te evalueren.
Structurele integriteit, spermatogoniale overleving en de aanwezigheid van spermatogene differentiatie werd geëvalueerd via histologie en immunohistochemie.

Resultaten
Er werd geen verschil waargenomen in de structurele integriteit tussen de verschillende groepen. Spermatogoniale overleving was hoger in de niet-behandelde groep vergeleken met de rFSH-behandelde groep en hoger in de graften die werden geëvalueerd na een lange periode in vergelijking met de korte termijn graften. Differentiatie werd waargenomen in graften van oudere patiënten, maar ook in de graften van jonge patiënten. Er werd echter geen statistisch verschil waargenomen tussen de verschillende behandelingsgroepen. Eveneens werd er geen verschil waargenomen in graften waarbij vers of gevroren-ontdooid weefsel werd getransplanteerd.

Conclusies
De toediening van rFSH had een negatief effect op de spermatogoniale overleving. Er werd geen verschil waargenomen in de differentiatiecapaciteit van humane intratesticulaire xenograften na toediening van rFSH. De vriesprocedure had geen invloed op de spermatogoniale overleving in graften.
Original languageDutch
Title of host publicationUnknown
Publication statusPublished - 18 Nov 2011
EventUnknown -
Duration: 18 Nov 2011 → …

Conference

ConferenceUnknown
Period18/11/11 → …

Keywords

  • transplantation
  • follicle stimulating hormone
  • human
  • spermatogonia

Cite this