Ambivalentie en empathie: De positie van de onderzoeker in de onderzoeksetting

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingMeeting abstract (Book)

Abstract

Onderzoekers bevinden zich vaak in een setting waar de belangen van bepaalde groepen lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan. Als onderzoeker kan je er dan toe genoopt zijn onvermijdelijke, maar cruciale keuzes te moet maken. Zo stelt Becker (1976: 239) 'that the question is not whether we should take sides, since we inevitably will, but rather whose side we are on'. Hiermee introduceerde hij een belangrijke vraag voor de onderzoeker in het veld. Jaren later gaat Liebling (2001: 473) nog een stap verder en meent ze dat het mogelijk is 'to take more than one side seriously'. Dit dilemma, het vraagstuk van choosing sides, blijft heden ook actueel binnen de onderzoekspraktijk. Maar kunnen we als onderzoekers meerdere perspectieven belichten en wat zijn de implicaties hiervan op het gevoerde onderzoek?
Met de paper wordt ingegaan op de positie van de onderzoeker in het veld en de moeilijkheden in het zich positioneren ten aanzien van verschillende (en soms tegenover elkaar staande) onderzoekssubjecten. De eigen onderzoekservaring wordt daarbij gekoppeld aan het theoretisch - wetenschappelijk debat en de mogelijke methodologische implicaties ervan op de kwaliteit van het onderzoek.
Original languageDutch
Title of host publicationVijfde Criminologisch Forum, Vlaamse vereniging voor criminologie; Wetenschapsfraude, criminologische verklaringen en reacties,Leuven, 2015
PublisherVVC
Publication statusPublished - 6 Feb 2015
EventVijfde Criminologisch Forum - Vlaamse Vereniging voor Criminologie - Leuven, Belgium
Duration: 6 Feb 20156 Feb 2015

Conference

ConferenceVijfde Criminologisch Forum - Vlaamse Vereniging voor Criminologie
Country/TerritoryBelgium
CityLeuven
Period6/02/156/02/15

Keywords

  • Research practice

Cite this