Boxing with youth: A new perspective on pedagogical and didactical approaches

Reinhard Haudenhuyse, Mieke Matthyssen, Jan Naert

Research output: Book/ReportBook

Abstract

De laatste jaren merken we steeds meer interesse voor lichaamsgerichte methodieken in het werken met jongeren. Binnen verschillende sectoren zoals het onderwijs, jeugdwerk, sportverenigingsleven, straathoekwerk en hulpverlening gaan begeleiders aan de slag met diverse activiteiten en methodieken. In dit boek zoomen we in op het pedagogisch boksen. Het idee om boksen in te zetten als een therapeutische, gezondheidsgerichte of sociaalpedagogische interventie is niet nieuw, maar blijft een onderbenut en vaak ook onbekend terrein.

Om de lezer een concreet idee te geven over hoe een sportpedagogische methodiek eruit kan zien, beschrijven we een boksproject dat plaatsvond in een gesloten jeugdvoorziening. Het project beoogde de bevordering van het integratieperspectief van jongeren. We laten hierbij uitgebreid de jongeren en de begeleiders zelf aan het woord, en koppelen onze bevindingen aan internationale wetenschappelijke literatuur.

Het boek biedt ook een uitgewerkte sportspelmethodiek voor het pedagogisch boksen aan, waarmee de lezer zelf aan de slag kan gaan. Voor de meer ervaren bokstrainer kan dit hoofdstuk nieuwe inzichten bieden om de bestaande lessen te verrijken. Vanuit een beleids- en organisatorisch perspectief geven we bijkomend enkele concrete aandachtspunten voor het opzetten van bokspedagogische projecten.

We sluiten het boek af met een pleidooi om bokspedagogische projecten, en bij uitbreiding andere (vecht-)sporten, meer ingang te doen laten vinden binnen het onderwijs, het jeugdwerk en de jeugdhulp.
Translated title of the contributionBoxing with youth: A new perspective on pedagogical and didactical approaches
Original languageDutch
Place of PublicationAntwerpen
PublisherGarant / Maklu
Number of pages140
ISBN (Print)9789044138214
Publication statusPublished - 17 Mar 2021

Keywords

  • boxing
  • youth
  • pedagogy
  • sport

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Boxing with youth: A new perspective on pedagogical and didactical approaches'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this