De kadasterkaarten van Popp: een sleutel tot uw lokale geschiedenis: Historische geografie van Aarschot, Asse, Halle en Tienen aan de hand van de kadasterkaarten van Popp

Research output: Book/ReportBook

Abstract

Hoe zag uw gemeente eruit in het midden van de 19de eeuw? Wat rest er nog van de oude dorpskern, van een moeras, waterloop of bosgebied? Wie was de eigenaar van het perceel waar u nu woont? Waar bevonden zich de akkerlanden, weiden, woonhuizen, fabrieken...?
De kadasterkaarten van Philippe Christian Popp (1805-1879) geven u een antwoord op deze vragen. De Atlas cadastral parcellaire de la Belgique van Popp is een doorsnede, een tijdsopname van bijna elke gemeente rond 1860. De kaarten en leggers geven erg volledige informatie over het onroerend goed en over elke eigenaar van die goederen. Een schat aan informatie voor de geschiedenis van uw gemeente.
In de publicatie De kadasterkaarten van Popp: een sleutel tot uw lokale geschiedenis van Wouter Ronsijn, leest u meer over de ontstaansgeschiedenis en de toepassingsmogelijkheden van de Poppkaarten en -leggers. Om het wat concreter te maken, worden vier Vlaams-Brabantse gemeenten aan een voorbeeldanalyse onderworpen, telkens vanuit een specifieke invalshoek: landschap (Aarschot), huizenbestand (Asse), landbouw (Halle), industrialisering en verstedelijking (Tienen). Er wordt tevens een aanzet gegeven tot een meer vergelijkend onderzoek van de verschillende Vlaams-Brabantse regio's.
Deze publicatie is een werkinstrument! U vindt er heel wat praktische informatie in terug om mee aan de slag te gaan: een lijst van Poppkaarten van Vlaams-Brabant en hun belangrijkste bewaarplaatsen, een overzicht van de gebruikte databanken en een thematische bibliografie. En als kers op de taart krijgt u een cd-rom met de Poppkaarten en -leggers van de besproken gemeenten.
Deze publicatie werd gerealiseerd door het Liberaal Archief vzw in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant en is het eerste nummer in de reeks 'Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant'.
Original languageDutch
Place of PublicationLeuven
PublisherPeeters Publishers
Number of pages148
ISBN (Print)978-90-429-2048-4
Publication statusPublished - 2007

Publication series

NameAccenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant
PublisherPeeters
Volume1

Keywords

  • Cadastre
  • Maps

Cite this