De Ontwikkeling van de Private Bewakingssector in België (1907-1990): Een Historisch-Criminologisch Perspectief Op Transities in de Veiligheidszorg

Research output: Book/ReportBookResearch

Abstract

Hoewel de privatisering van veiligheid vaak als een recent fenomeen wordt aanschouwd, ligt de oorsprong van de moderne private bewakingssector in België reeds in het begin van de twintigste eeuw. Binnen het bestaand wetenschappelijk onderzoek bleef de historische ontwikkeling van de aard, het beleid en de regulering van dit fenomeen echter tot op heden onderbelicht.

Met dit boek wordt op basis van nooit eerder onderzocht archiefmateriaal de rijke geschiedenis van de Belgische private bewakingssector voor een eerste maal in kaart gebracht. Naast een gedetailleerde bespreking van de totstandkoming van de private bewakingssector zelf, heeft de auteur aandacht voor de wijze waarop de Belgische overheid die ontwikkeling waarnam en waar nodig bijstuurde. Dit boek toont bovendien aan hoe de geschiedenis van deze sector de beeldvorming en het huidige beleid inzake private veiligheid nog steeds beïnvloeden. Daarmee legt dit werk ook de maatschappelijke relevantie bloot van een historisch perspectief op recentere ontwikkelingen in de veiligheidszorg.
Original languageDutch
PublisherUitgeverij Boom
Number of pages530
ISBN (Electronic)9789089745187
ISBN (Print)9789462361997
Publication statusPublished - May 2021

Publication series

NameHet groene gras

Cite this