Het Bangladesh International Crimes Tribunal. Een welgekomen nieuwe vorm van internationale strafjustitie of een aanfluiting van internationale mensenrechtenstandaarden?

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

Internationaal strafrecht komt meer en meer in de actualiteit. De doorverwijzing door de VN-veiligheidsraad van de situatie in Libië naar het Internationaal Strafhof en de arrestatie van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic zijn hier de meest recente illustraties van.

Een recent opgericht Tribunaal bleef echter bijna geheel onder de nieuwsradar, ook van de meer gespecialiseerde media: het Bangladesh International Crimes Tribunal (hierna: BICT) opgericht in 2009 om de verantwoordelijken voor ernstigste internationale misdaden begaan tijdens de Bengaalse onafhankelijkheidsheidsoorlog van 1971 te berechten.

Dit artikel wenst het BICT kritisch op zijn merites te beoordelen. Het kan alleen maar worden toegejuicht dat er 40 jaar na dato een alsnog strafrechtelijk mechanisme wordt ingesteld dat enige vorm van gerechtigheid, hoe miniem en selectief ook, teweeg kan brengen voor de slachtoffers.

Indien er echter achter deze nobele façade wordt gekeken, is een flinke dosis scepticisme over de onpartijdigheid en geloofwaardigheid van de toekomstige processen voor het BICT meer dan gewettigd.
Original languageDutch
Pages (from-to)7-10
JournalTijdschrift voor Mensenrechten
Volume2011
Issue number2
Publication statusPublished - 15 Jun 2011

Keywords

  • International Crimes Tribunal Bangladesh
  • International Human Rights Law
  • International Criminal Law
  • Rights of the accused

Cite this