Het vraagstuk van ethisch financieren toegepast op de interestheffing mede vanuit een elementair rechtshistorisch perspectief. Stof voor een morele uitweg uit een wereld in (financiële) crisis?

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter

Abstract

Vanuit hun belangstelling voor de financiële sfeer, hebben prof. dr. Michel Flamée en prof. dr. Koen Byttebier er voor geopteerd om bij wege van eerbetoon prof. dr. Michel Magits te verwijlen in een landschap dat ons zal toelaten samen de komende jaren grondiger studie te verrichten, namelijk dat van de verwerkelijking van de tijd in financiële termen, dat van de interestheffing, of van de woeker, waarvan geweten is dat het doorheen de geschiedenis een bij uitstek met morele inslag gechargeerd onderwerp is geweest.

Zij hebben in het kader van deze bijdrage een aanzet gegeven tot verder onderzoek over dit thema in de context van een wereld waarin, sinds 2007, het interestdebat in volle hevigheid opnieuw is opgeflakkerd en met als onderliggende vraag of uit een gericht speuren in (rechts)historische bronnen lessen uit de toekomst te trekken zijn.
Original languageDutch
Title of host publicationEen leven van inzet. Liber amicorum Michel Magits
EditorsD. De Ruysscher, P. De Hert, M. De Metsenaere
Place of PublicationMechelen
PublisherKluwer
Pages2-40
Number of pages39
ISBN (Print)9789046547182
Publication statusPublished - 2012

Bibliographical note

D. DE RUYSSCHER, P. DE HERT, M. DE METSENAERE

Keywords

  • financial
  • crisis
  • ethical
  • finance

Cite this