Invloed van een multidisciplinair revalidatieprogramma op de fysiek en psychosociale conditie van patiënten met een oncologische pathologie

Elke Van Hoof, Caroline Charlier, Maria Wijmans, Jeroen Mebis, Guido Claes

  Research output: Book/ReportCommissioned reportResearch

  Abstract

  Oncologische revalidatie heeft zijn strepen verdiend. Zowel de wetenschappelijke resultaten als de klinische bevraging van de deelnemers wijzen op positieve evaluaties. Meyer en Mark (1995) vonden, in een meta-analyze van 62 wetenschappelijke studies, gunstige effect groottes tussen 0.19 en 0.28. Met de vergrijzende bevolking, de steeds hogere kankerpercentages én de grotere overlevingskansen voor getroffenen in gedachten, is dit fantastisch nieuws! De klachten geassocieerd met kanker verdwijnen immers niet zomaar na een succesvolle behandeling. Vandaar de groei van verschillende oncologische revalidatieprogramma's bestaande uit willekeurige combinaties van fysieke oefenprogramma's, gedragstherapie, psychotherapie, psycho-educatie en zelfhulpgroepen. "Herstel e balans" bestaat uit een fysiek oefenprogramma en psycho-educatie.
  Ook binnen dit project worden gunstige resultaten gerapporteerd. Toch bestaat de noodzaak om dit project verder uit te bouwen. Vragen naar de precieze en noodzakelijk inhoud van het oefenprogramma, zowel kracht- en uithoudingstraining als de modules van de psycho-educatie, de noodzakelijke duur van het oefenprogramma en nodige follow-up, blijven nog deels onbeantwoord. Deelnemers formuleren bijvoorbeeld tijdens de evaluatie het verlangen de psycho-educatie vroeger binnen de kankerbeleving te plaatsen. Bovendien vragen de resultaten naar een herwerking van de modules psycho-educatie van voornamelijk informatief naar ondersteuning bij de verandering van de levenswijze.
  Original languageDutch
  PublisherVlaamse Liga tegen Kanker
  Publication statusPublished - 1 Jan 2007

  Keywords

  • oncological rehabilitation
  • recovery and balance

  Cite this