Kan de auditverwachtingskloof gedicht worden?

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

Het publiek wijst de commissaris vaak met de vinger wanneer de auditor niet afdoend heeft gewaarschuwd voor het faillissement van een gecontroleerd bedrijf of bepaalde frauduleuze praktijken niet heeft opgemerkt. Naar aanleiding van diverse boekhoudschandalen rezen er vragen bij de geleverde auditkwaliteit en kreeg het fenomeen van de auditverwachtingskloof ('expectation gap') alle aandacht. De auditverwachtingskloof gaapt tussen wat de gebruikers van de financiële overzichten van de wettelijke auditor verwachten en hetgeen de wettelijke auditor daadwerkelijk tot doel heeft en kan verwezenlijken (International Auditing and Assurance Standards Board [IAASB], 2011).
Op het dichten van die auditverwachtingskloof hebben al vele betrokkenen partijen hun tanden stuk gebeten, en voortdurend zien nog nieuwe initiatieven en pogingen het daglicht. Zo heeft de financiële crisis vanaf 2007, met de weer ter discussie gestelde rol en verantwoordelijkheden van auditors daarbij, de Europese Commissie ertoe aangezet om op 13 oktober 2010 een Groenboek (European Commission, 2010) te publiceren. Hierin worden verschillende aspecten omtrent het auditberoep uitgebreid onder de loep genomen, onder andere het verkleinen van de auditverwachtingskloof. Ook de IAASB publiceerde in 2011 een consultatiepaper met voorstellen ter verbetering van het controleverslag van de auditor, gevolgd door rondetafelgesprekken hieromtrent in 2012 in ondere andere New York en Brussel.
Dit artikel bestudeert de auditverwachtingskloof vanuit twee invalshoeken: een literatuurstudie (inclusief een overzicht van recente initiatieven) en een eigen empirisch onderzoek. De literatuurstudie besteedt zowel aandacht aan wat onder de auditverwachtingskloof moet worden verstaan alsook welke oplossingen naar voren worden geschoven om de kloof te dichten. Via het eigen empirisch onderzoek worden op basis van een experiment twee mogelijke oplossingen geëvalueerd naar hun effectiviteit in het dichten of vernauwen van de verwachtingskloof: een aangepast (uitgebreid) controleverslag versus een auditcursus. We bestuderen hierbij hoe de percepties van gebruikers (studenten) worden beïnvloed door hen meer informatie te bezorgen over de verantwoordelijkheden en de rol van de auditor hetzij door middel van een uitgebreid controleverslag hetzij via het volgen van een auditcursus.
Original languageDutch
Pages (from-to)14-31
Number of pages18
JournalAccountancy & Bedrijfskunde
Volume33
Issue number2
Publication statusPublished - 1 Feb 2013

Keywords

  • Expectation gap
  • audit

Cite this