Lossen criminologen problemen op? Over het belang van theorie in een snel veranderende wereld

Research output: Book/ReportBook

3 Downloads (Pure)

Abstract

Nieuwe tijden brengen nieuwe problemen en uitdagingen met zich mee. Denk aan de ontwrichtende gevolgen van pandemieën, de energiecrisis, de klimaatcrisis, de strijd tegen terrorisme of de heropleving van geopolitieke spanningen.

Achter die nieuwe ontwikkelingen gaan echter vragen schuil die allesbehalve nieuw zijn. Waarom leven mensen maatregelen na? Of waarom overtreden mensen juist regels? Waarom voelen mensen zich onveilig? Dit zijn stuk voor stuk klassieke criminologische vraagstukken waarover al heel wat inzichten zijn verworven.

Criminologen die oplossingen zoeken voor dergelijke vraagstukken, zouden op een meer gerichte manier gebruik kunnen maken van de bestaande kennis. En de snel veranderende wereld daarom niet zozeer zien als een reeks onbekende en unieke gebeurtenissen, wel als een opportuniteit om onze bestaande kennis, de antwoorden die we doorgaans geven op oude criminologische vragen, uit te dagen en te verbeteren.

Dat is de insteek van de auteurs in dit boek, dat handelt over de impact van technologie op criminologisch onderzoek en de beleving van detentie, de studie en aanpak van asiel en migratie, identiteitscontroles door de politie, de rol van emoties in historisch onderzoek, en het maatschappelijk discours over sexting.
Original languageDutch
PublisherGompel&Svacina
Number of pages188
ISBN (Print)978 94 6371 426 6
Publication statusPublished - 31 Aug 2023

Cite this