Mensenrechtenschendingen in Bahrein: verbetering of status quo?

Maaike Geuens

Research output: Contribution to specialist/vulgarizing publicationArticleSpecialist

Abstract

Na de Arabische revolutie die in Egypte en Tunesië leidden tot een nieuw bestuur, namen in februari en maart 2011 ook de Bahreini massaal deel aan protestacties. De vreedzame protesten werden bloedig onderdrukt, waarop internationaal kritiek werd geuit.

Onder internationale druk besliste de koning, Hamad bin'Issa Al Khalifa, om een commissie van internationale experts aan te stellen. De Bahrain Independant Commission of Inquiry (BICI) had tot doel de misbruiken te onderzoeken die zouden hebben plaatsgevonden tijdens de protesten van februari en maart 2011. De commissie moest eveneens nagaan of de Bahreinse autoriteiten hadden gehandeld in strijd met de internationale verplichtingen. De leden van de BICI zouden dezelfde immuniteiten en bevoegdheden hebben als VN-experts. Na afloop van het onderzoek zou het BICI aanbevelingen opstellen die de autoriteiten zouden toepassen. Dit zou leiden tot een normalisering van de toestand, zowel binnen Bahrein als de internationale gemeenschap.

Een jaar na het rapport van het BICI5 werd echter, ondanks beloftes van het regime, geen echte vooruitgang geboekt. Gevangenen zitten nog steeds vast, vaak zonder een proces, de slachtoffers werden niet vergoed. Naar aanleiding van de Formule 1 Grand Prix in Bahrein, die georganiseerd werd op 20-22 april 2012, wilde Amnesty International dan ook de druk op Bahrein verhogen.
Original languageDutch
Pages43-47
Volume36
No.162
Specialist publicationWereldbeeld
Publication statusPublished - 2012

Keywords

  • Human rights
  • Bahrain

Cite this