Over burgerlijke ongehoorzaamheid

Emilie Van Daele42447

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference paper

Abstract

2005 was het Europees jaar van burgerschap door onderwijs en vorming. We stellen echter vast dat dit project nog steeds een opvoeding tot burger, maar geen opvoeding in burgerschap betekent. Opvoeden tot burgerschap heeft echter geen zin. Het ontstaat immers niet doordat men daartoe wordt opgevoed door anderen. Betrokkenheid bij de publieke zaak en interesse naar anderen ontstaan pas wanneer men zelf op het spel staat en er dus met andere woorden baat bij heeft. Het ontstaat als bijproduct van een dynamiek die zich afspeelt in het leven van de individuele burger.
Onze hedendaagse democratie biedt de mogelijkheid zich terug te trekken in een zelfgenoegzame private sfeer waar mensen die het goed hebben zich niet meer op het spel gezet hoeven te voelen. Hier dreigt een groot gevaar. Daarom betoog ik dat burgerschap niet zozeer moet gezien worden als een politiek participeren, maar eerder als een intermenselijk ageren waar wij elkaar, weliswaar op morele wijze, op het spel durven zetten. Vanuit deze optiek tracht ik te spreken over burgerlijke ongehoorzaamheid. Deze burgerlijke ongehoorzaamheid wordt omschreven en onderbouwd met argumentaties van filosofen zoals Hannah Arendt, Peter Sloterdijk en Richard Rorty.
Een burger die weet wat het betekent burgerlijk ongehoorzaam te zijn en burgerlijke ongehoorzaamheid te ervaren, zal zich sneller geroepen voelen zijn private wereld te verlaten.
Original languageEnglish
Title of host publication27ste Nederlands-Vlaamse Filosofiedag: Grenzeloos denken
Number of pages5
Publication statusPublished - 19 Nov 2005
EventFinds and Results from the Swedish Cyprus Expedition: A Gender Perspective at the Medelhavsmuseet - Stockholm, Sweden
Duration: 21 Sep 200925 Sep 2009

Publication series

Namethe Erasmus University Digital Repository

Conference

ConferenceFinds and Results from the Swedish Cyprus Expedition: A Gender Perspective at the Medelhavsmuseet
CountrySweden
CityStockholm
Period21/09/0925/09/09

Keywords

  • Civil Disobedience

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Over burgerlijke ongehoorzaamheid'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this