The circular retrofit lab: A multi-disciplinary development of a building envelope according to circular design qualities

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference paper

Abstract

From 2016 until 2019, the Circular Retrofit Lab (CRL) was realised within the H2020-funded project Building As Material Banks (BAMB). The CRL was an experimental pilot project concerning the refurbishment of eight student housing modules in Brussels, Belgium. The lab aims to demonstrate how to implement circular building design in a retrofitting project. This paper discusses the design choices and the outcome of the CRL's building envelope. That envelope consists of a modular façade system of prefabricated panels. The innovative, adaptable and reusable building solutions applied in the CRL have been developed in collaboration with various construction stakeholders and included, exceptionally in the design and construction process, also industrial partners. In this study, we go deeper into the impact of the multi-disciplinary approach on the resulting implementation of a circular building envelope. Through a reflexive learning-history workshop, we can show how the involvement of various actors and unconventional circularity requirements increase the complexity of the project, but also how they positively impact the reactivation of existing buildings and proved to be a lasting learning opportunity to all partners involved.
Original languageEnglish
Title of host publicationIOP Conference Series: Earth and Environmental Science
Subtitle of host publicationCrossing Boundaries
Place of PublicationVirtual
PublisherZuyd University of Applied Sciences
Pages012013
Number of pages9
Volume855
DOIs
Publication statusPublished - 24 Mar 2021
EventCrossing Boundaries - Online
Duration: 24 Mar 202125 Mar 2021
https://www.crossingboundaries2021.nl/

Conference

ConferenceCrossing Boundaries
Abbreviated titleCB2021
Period24/03/2125/03/21
Internet address

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The circular retrofit lab: A multi-disciplinary development of a building envelope according to circular design qualities'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this