'TRANSFERtS': mondelinge bronnen en symbolisch kapitaal

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterResearch

Abstract

In het kader van het praktijkgericht artistiek onderzoek 'Tussen waarheid en waarachtigheid' van Lemmens Drama en FAK K.U.Leuven zette het onderzoeksteam het project 'TRANSFERTS' op: een intercommunautaire en -institutionele uitwisseling, gekoppeld aan een verblijf in een andere taalgemeenschap in België. Naast het verwerven van artistieke vaardigheden had het project - van begin tot eind, van student tot publiek - tot doel bij te dragen tot een bewustmaking van (clichématige) denkbeelden rond 'Vlamingen en Walen'.
Nederlands- en Franstalige studenten van opleidingen in Leuven resp. Louvain La Neuve schreven op basis van door hen verzamelde informatie - onder meer interviews - en opgedane ervaringen tijdens hun verblijf in Charleroi resp. Mechelen theaterteksten voor het voorstellingstweeluik 'TRANSFERTS'. Ze werden daarbij begeleid door Freek Vielen i.s.m. Michael De Cock (van onderzoekspartner 't Arsenaal) resp. Xavier Lukomski en Paul Pourveur.
De onderzoeksleider en -dramaturg brengt het werkproces en de artistieke vooronderstellingen die de voorstelling vormgeven in kaart en komt tot de conclusie dat afwijken van het vooropgezette onderzoeksplan binnen een artistiek onderzoek toch tot relevante onderzoeksdata kan leiden.
Original languageDutch
Title of host publicationTussen waarheid en waarachtigheid. Het traject van mondelinge bron tot theaterproject
EditorsClaire Swyzen
PublisherAcco
Pages87-95
Number of pages9
ISBN (Print)978-90-334-8602-9
Publication statusPublished - 2012

Bibliographical note

Claire Swyzen

Keywords

  • oral history
  • Flemish theatre
  • contemporary theatre
  • text & performance
  • 't Arsenaal
  • interviews

Cite this