Transmigratie. Hulpverlenen in een wereld van superdiversiteit

Mieke Schrooten, Sophie Withaeckx, Dirk Geldof, Margot Lavent

Research output: Book/ReportBookResearch

Abstract

In deze wereld van groeiende superdiversiteit verandert migratie. Naast de klassieke migratie - van een land van herkomst naar onze samenleving - ontstaan complexere migratiepatronen. Bij transmigratie of meervoudige migratie komen migranten aan na een verblijf in meerdere landen. In de steden, maar ook in kleinere gemeenten, zien we een groeiende groep van transmigranten in kwetsbare sociale situaties. De tijdelijkheid van hun verblijf bepaalt hun leven.
"Transmigratie" schetst de ervaringen van transmigranten en neemt de uitdagingen voor hulpverleners en lokale besturen onder de loep. Transmigranten zijn geen evidente groep voor hulpverleners. Ze zijn nieuwkomers die hun weg in het sociale veld nog niet kennen. Hun verwachtingen zijn gekleurd door ervaringen in andere landen. Taalbarrières, onzekerheid en de tijdelijkheid van hun verblijf maken hulpverleningsrelaties moeilijker. Transmigranten leven bovendien in familiale en sociale netwerken over grenzen heen. Kunnen hulpverleners inspelen op deze netwerken?
Op basis van een verkennend onderzoek bij Marokkaanse, Ghanese en Braziliaanse transmigranten in Brussel en Antwerpen schetsen de auteurs de leefwereld van transmigranten, hun welzijnsnoden en hun beroep op formele en informele hulpverlening. Tegelijk reiken ze 'best practices' aan voor hulpverleners.
Original languageDutch
Place of PublicationLeuven
PublisherAcco
Number of pages261
ISBN (Print)978-94-6292-271-6
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  • transmigration
  • social work
  • migration
  • transnationalism
  • superdiversity

Cite this