Vorderingsverslag over doctoraatswerkzaamheden academiejaar 2010-2011

Quentin Collette

Research output: Book/ReportOther report

Abstract

Het onderzoeksproject betreft een analyse van het structurele gedrag van geklinknagelde verbindingen bij historische constructies gebouwd vanaf het einde van de negentiende eeuw tot en met het begin van de twintigste eeuw. De techniek van klinknagelen was de eerste belangrijke verbindingsmethode die op historische structuren werd toegepast. Vorig onderzoek heeft bewezen dat die verbindingen de zwakke schakel van die ijzeren/stalen structuren zijn.
Dit onderzoek heeft als doel de theoretische kennis (spanning, vervorming, stijfheid, breukmechanisme, structurele veiligheid,...) van die verbindingen uit te breiden om relevantere en aangepastere renovatievoorstellen te doen. De resultaten zullen gebruikt worden om een "theoretisch hulpmiddel" te ontwerpen: herberekeningsformules en veiligheidsfactoren geschikt voor de Eurocode nomenclatuur.
De structurele analyse is geconcentreerd op de invloedsbepaling van de stijfheid van de geklinknagelde verbindingen in de samengestelde elementen van de structuur. Meer specifiek wil men bepalen in welke proportie hun stijfheid grotere belastingen zou kunnen opnemen (beter gebruik van de mechanische eigenschappen van de structuur). Die analyse is toegepast op twee verschillende structurele configuraties: enkelsnedig en dubbelsnedig belaste klinknagels (t.o.v. afschuiving en buiging). De beoordeling van die twee configuraties is geïmplementeerd op drie karakteristieke bouwtechnische details: (1) profiel gemaakt uit vlakke staven en hoekprofielen door middel van klinknagels verbonden, (2) de verbinding balk/kolom en (3), de verbindingen van vakwerkconstructies.
Het onderzoek is bepaald door drie belangrijke fasen: (1) een historische analyse over architectuur en structuur, (2) een analyse van de oude berekeningsmethoden gecombineerd met een plastische analyse en (3), een numerieke modellering (eindige elementen). Het vergelijken van de resultaten van de laatste twee fasen zal tot het opstellen van het hierboven vermelde "theoretisch hulpmiddel" leiden.
Original languageDutch
PublisherUnknown
Number of pages9
Publication statusPublished - 1 Apr 2011

Keywords

  • Riveted connections

Cite this