Het verhaal van Caleb Cain: Radicale politieke subculturen en online cultuuroorlogen in de dieptes van het web

Jurg, D. H. M. (Speaker)

Activiteit: Talk or presentation at a conference

Description

In 2019 verscheen het verhaal van de online geradicaliseerde Caleb Cain in The New York Times. Door een reeks aanbevelingen op YouTube viel Cain volgens de journalisten in een ‘rabbit hole’ van extreme ideeën zoals de mannelijke, witte superioriteit.

Het verhaal van Cain bevat rijke inzichten over het polariserende klimaat op sociale media en de potentiële gevaren voor maatschappelijke diversiteit en inclusie.
De online belevingswereld van Cain is echter voor buitenstaanders vaak moeilijk te begrijpen. Met ambivalente ‘memes’ en ironische ‘slang’ creëren jongeren als Cain (radicale) online subculturen en voeren ze politieke ‘oorlogen’.

In deze lezing neemt Daniel Jurg je mee in belevingswereld van deze subculturen en hun impact op ons publieke debat.
Periode22 mrt 2022
Gehouden opKarel de Grote University College, Belgium