Description

Een adequate recuperatie van spierfunctie na een narcose is nog steeds een wereldwijd significant probleem. Een nauwkeurige opvolging van de spierslapte bij het ontwaken is cruciaal om complicaties op vlak van beademing te vermijden. Onderzoekers van het UZ Brussel en de VUB ontwikkelden een app om de spierverslappingsgraad nauwkeurig en eenvoudig te kunnen meten tijdens en na een narcose.

In 60% van de ingrepen wereldwijd worden spierverslappers gebruikt om operaties makkelijker te maken en met minder impact voor de patiënt te laten verlopen. Ondanks het feit dat het nauwkeurig monitoren van spierslapte tijdens en na een ingreep cruciaal is in anesthesiologie vandaag, hebben 33 tot 64% van de patiënten na gebruik van spierverslappers een zwakke spierfunctie na een anesthesie. Mogelijke complicaties zijn onder meer moeilijk slikken waardoor de maaginhoud naar de longen kan lopen (aspiratiepneumonie), daling van het zuurstofgehalte in de bloed (desaturatie) met mogelijke hartritmestoornissen, en angsten omdat de patiënten hebben het gevoel dat ze niet kunnen ademen.
 
Het onderzoeksproject RIGLO, een interdisciplinaire samenwerking tussen de dienst Anesthesie van het UZ Brussel, de VUB Artificial Intelligence Labs en de VUB ETRO groep, combineert innovatieve data-analysetechnieken met EMG-technologie (het meten van de elektrische activiteit van de spieren) om een betere klinische beslissingsondersteuning te bieden binnen anesthesie. De onderzoekers van RIGLO vroegen anesthesisten in welke mate ze openstaan voor nieuwe en meer gebruiksvriendelijke methodes om anesthesie te monitoren. De resultaten, dit jaar gepubliceerd in BMC Anesthesiology, toonden aan dat de anesthesisten overtuigd zijn dat mobiele applicaties en accessoires een oplossing kunnen bieden.
 
Dr. Hugo Carvalho, anesthesist in het UZ Brussel: "RIGLO ontwikkelde daarom een gebruiksvriendelijke app om het de anesthesisten makkelijker te maken om de situatie van de patiënten nauwgezet op te volgen. De applicatie gebruikt bewegingssensoren om een 3D-tracking te doen van de bewegingen (en hun intensiteit) van de handspieren als de anesthesist een handzenuw stimuleert. Het meten van de spierfunctie tijdens de anesthesie is gebaseerd op dit principe: een zenuw stimuleren om zo de contractie van de respectievelijke spier te kunnen meten."
 
De volgende stap in de ontwikkeling van de app is de evolutie naar het voorspellen van de spierslapte bij het ontwaken.
 
Periode29 sep 2020

Media-aandacht

1

Media-aandacht

 • TitelNeuromuscular Monitoring App
  Mate van erkenningNational
  Media naam/outletInSite UZBrussel
  MediatypeWeb
  LandBelgium
  Release datum29/09/20
  BeschrijvingInSite UZBrussel Media cover
  Een adequate recuperatie van spierfunctie na een narcose is nog steeds een wereldwijd significant probleem. Een nauwkeurige opvolging van de spierslapte bij het ontwaken is cruciaal om complicaties op vlak van beademing te vermijden. Onderzoekers van het UZ Brussel en de VUB ontwikkelden een app om de spierverslappingsgraad nauwkeurig en eenvoudig te kunnen meten tijdens en na een narcose.


  In 60% van de ingrepen wereldwijd worden spierverslappers gebruikt om operaties makkelijker te maken en met minder impact voor de patiënt te laten verlopen. Ondanks het feit dat het nauwkeurig monitoren van spierslapte tijdens en na een ingreep cruciaal is in anesthesiologie vandaag, hebben 33 tot 64% van de patiënten na gebruik van spierverslappers een zwakke spierfunctie na een anesthesie. Mogelijke complicaties zijn onder meer moeilijk slikken waardoor de maaginhoud naar de longen kan lopen (aspiratiepneumonie), daling van het zuurstofgehalte in de bloed (desaturatie) met mogelijke hartritmestoornissen, en angsten omdat de patiënten hebben het gevoel dat ze niet kunnen ademen.  Het onderzoeksproject RIGLO, een interdisciplinaire samenwerking tussen de dienst Anesthesie van het UZ Brussel, de VUB Artificial Intelligence Labs en de VUB ETRO groep, combineert innovatieve data-analysetechnieken met EMG-technologie (het meten van de elektrische activiteit van de spieren) om een betere klinische beslissingsondersteuning te bieden binnen anesthesie. De onderzoekers van RIGLO vroegen anesthesisten in welke mate ze openstaan voor nieuwe en meer gebruiksvriendelijke methodes om anesthesie te monitoren. De resultaten, dit jaar gepubliceerd in BMC Anesthesiology, toonden aan dat de anesthesisten overtuigd zijn dat mobiele applicaties en accessoires een oplossing kunnen bieden.  Dr. Hugo Carvalho, anesthesist in het UZ Brussel: "RIGLO ontwikkelde daarom een gebruiksvriendelijke app om het de anesthesisten makkelijker te maken om de situatie van de patiënten nauwgezet op te volgen. De applicatie gebruikt bewegingssensoren om een 3D-tracking te doen van de bewegingen (en hun intensiteit) van de handspieren als de anesthesist een handzenuw stimuleert. Het meten van de spierfunctie tijdens de anesthesie is gebaseerd op dit principe: een zenuw stimuleren om zo de contractie van de respectievelijke spier te kunnen meten."  De volgende stap in de ontwikkeling van de app is de evolutie naar het voorspellen van de spierslapte bij het ontwaken.  www.riglo.be
  URLinsite.uzbrussel.be/web/guest/-/onderzoekers-van-uz-brussel-ontwikkelen-app-om-spierslapte-tijdens-ingrepen-te-monitoren
  PersonenHugo César Nogueira Carvalho, Jan Poelaert, Michaël Verdonck