Brussels Interdisciplinair onderzoekscentrum Migratie en Minderheden

  • Postal address

    Pleinlaan 2

    1050 Brussels

    Belgium

Organisatieprofiel

Organisation profile

Vrije Universiteit Brussel (VUB) verricht een breed scala aan onderzoek naar migratie en diversiteit, verspreid over vele disciplines, afdelingen en onderzoeksinstituten. De aanvraag voor een institutioneel lidmaatschap van de VUB bij IMISCOE - het leidende Europese netwerk van migratiewetenschappers - heeft een katalysator gegeven voor een lang besproken creatie van een interdisciplinaire 'VUB-onderzoeksgroep' waarin onderzoekers krachten kunnen meten, uitwisselen en bundelen. Deze interdisciplinaire groep, het Brussels Interdisciplinair Onderzoekscentrum voor Migratie en Minderheden (BIRMM), is opgericht in januari 2018. Het verenigt meer dan 60 VUB-onderzoekers uit 7 disciplines (politieke wetenschappen, rechten, sociologie, criminologie, sociale geografie / stadsstudies, communicatiewetenschappen en sociologie) werken aan onderwerpen met betrekking tot migratie en diversiteit. BIRMM wordt gecoördineerd door Prof. Ilke Adam en Prof. Florian Trauner (beide IES-VUB) en een raad van afgevaardigden met één vertegenwoordiger per onderzoekscentrum of -afdeling.
De belangrijkste VUB-onderzoekscentra en -afdelingen die bij BIRMM betrokken zijn, zijn: het Instituut voor Europese Studies, en met name het onderzoekscluster Migratie, Diversiteit en Rechtvaardigheid (IES); de afdeling Sociologie, met zijn onderzoekscentra TOR en Interface Demography; de Afdeling Politieke Wetenschappen (POLI); BRIO, het centrum voor de interdisciplinaire studie van Brussel, het Cosmopolis Center for Urban Research, het RHEA Centre for Expertise on Gender, Diversity en Intersectionality, de afdeling Criminologie met haar onderzoekscentrum Crime & Society, de juridische afdeling, met haar onderzoekscentrum FRC (Grondrechten en Constitutionalisme) en de Afdeling Communicatiewetenschappen, met zijn onderzoekscentrum CEMESO (Cultuur, Emancipatie, Media en Samenleving).

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Brussels Interdisciplinair onderzoekscentrum Migratie en Minderheden actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van de leden van deze organisatie. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of