Projecten per jaar
Organisatieprofiel
Organisation profile
De alliantie onderzoeksgroep richt zich op het ontrafelen van nieuwe, onontdekte, gefermenteerde voedselecosystemen voor:
(I) Screening voor en isolatie / identificatie van voedselkwaliteit micro-organismen, en beschrijving van nieuwe taxa (melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën, staphylococci, bacillen, gisten, ...)
(II) Studie van de soortenverscheidenheid, gemeenschapsdynamiek en metabolietanalyse van gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken in de sectoren zuivel, vlees, bakkerij, groente, cacao en gefermenteerde dranken.
(III) Functionaliteitanalyse van nieuwe, efficiënte, functionele starterculturen (simulatiemedia, wiskundige modellering, validatie door middel van kwaliteits- en uitdagingstests, ...)
Vingerafdruk
Netwerk
-
IOF3017: GEAR: “Industriële Voedingsbiotechnologie: Levensmiddelen-fermentaties en Functionele Starterculturen ”
De Vuyst, L., Leroy, F. & Weckx, S.
1/01/21 → 31/12/25
Project: Toegepast
-
SRP7: Begrijpen van het concurrentievermogen en de functionele rol van micro-organismen in gefermenteerde voedselecosystemen
De Vuyst, L., Leroy, F., Weckx, S., De Vuyst, L. & Leroy, F.
1/11/12 → 31/10/22
Project: Fundamenteel
-
A Combined Metagenomics and Metatranscriptomics Approach to Unravel Costa Rican Cocoa Box Fermentation Processes Reveals Yet Unreported Microbial Species and Functionalities
Verce, M., Schoonejans, J., Hernandez Aguirre, C., Molina-Bravo, R., De Vuyst, L. & Weckx, S., 16 feb 2021, In : Frontiers in Microbiology. 12, blz. 641185 24 blz., 641185.Onderzoeksoutput: Article
Open AccessBestand6 Citaten (Scopus)2 Downloads (Pure) -
Curing of cocoa beans: fine-scale monitoring of the starter cultures applied and metabolomics of the fermentation and drying steps
Diaz Munoz, C., Van de Voorde, D., Comasio, A., Verce, M., Hernandez Aguirre, C., Weckx, S. & De Vuyst, L., 11 jan 2021, In : Frontiers in Microbiology. 11, 27 blz., 616875.Onderzoeksoutput: Article
Open AccessBestand6 Citaten (Scopus)120 Downloads (Pure) -
Lemon juice and apple juice used as source of citrate and malate, respectively, enhance the formation of buttery aroma compounds and/or organic acids during Type 2 and Type 3 sourdough productions performed with Companilactobacillus crustorum LMG 23699
Comasio, A., Van Kerrebroeck, S. & De Vuyst, L., 2 feb 2021, In : International Journal of Food Microbiology. 339, 11 blz., 109020.Onderzoeksoutput: Article
3 Citaten (Scopus) -
Next-generation sequencing to enhance the taxonomic resolution of the microbiological analysis of meat and meat-derived products
Van Reckem, E. N., De Vuyst, L., Weckx, S. & Leroy, F., feb 2021, In : Current Opinion in Food Science. 37, blz. 58-65 8 blz.Onderzoeksoutput: Article
6 Citaten (Scopus) -
The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on fermented foods
Marco, M. L., Sanders, M. E., Arrieta, M. C., Cotter, P. D., De Vuyst, L., Gänzle, M. G., Hill, C., Holzapfel, W., Lebeer, S., Merenstein, D. J., Reid, G., Wolfe, B. E. & Hutkins, R., mrt 2021, In : Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology. 18, 3, blz. 196-208 13 blz.Onderzoeksoutput: Article
Open AccessBestand80 Citaten (Scopus)237 Downloads (Pure)
Activiteiten
-
-
Omics approaches to understand sourdough fermentation processes
Stefan Weckx (Contributor), Simon Van Kerrebroeck (Contributor), Luc De Vuyst (Keynote speaker)6 jun 2018Activiteit: Talk or presentation at a conference
-
Fermentation strategies with lemon and apple juices to produce innovative sourdoughs
Andrea Comasio (Speaker), Simon Van Kerrebroeck (Contributor), Luc De Vuyst (Contributor)6 jun 2018 → 8 jun 2018Activiteit: Talk or presentation at a conference
-
-