Projecten per jaar
Organisatieprofiel
Organisation profile
De alliantie onderzoeksgroep richt zich op het ontrafelen van nieuwe, onontdekte, gefermenteerde voedselecosystemen voor:
(I) Screening voor en isolatie / identificatie van voedselkwaliteit micro-organismen, en beschrijving van nieuwe taxa (melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën, staphylococci, bacillen, gisten, ...)
(II) Studie van de soortenverscheidenheid, gemeenschapsdynamiek en metabolietanalyse van gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken in de sectoren zuivel, vlees, bakkerij, groente, cacao en gefermenteerde dranken.
(III) Functionaliteitanalyse van nieuwe, efficiënte, functionele starterculturen (simulatiemedia, wiskundige modellering, validatie door middel van kwaliteits- en uitdagingstests, ...)
Vingerafdruk
Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar
-
IOF3017: GEAR: “Industriële Voedingsbiotechnologie: Levensmiddelen-fermentaties en Functionele Starterculturen ”
De Vuyst, L., Leroy, F., Weckx, S. & Bongaerts, D.
1/01/21 → 31/12/25
Project: Toegepast
-
-
Is progress being made on Canada's palliative care framework and action plan? A survey of stakeholder perspectives
Pesut, B., Thorne, S., Huisken, A., Wright, D. K., Chambaere, K., Tishelman, C. & Ghosh, S., 14 okt. 2022, In: BMC Palliative Care. 21, 1, blz. 1-16 16 blz., 182.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand12 Citaten (Scopus)84 Downloads (Pure) -
A Combined Metagenomics and Metatranscriptomics Approach to Unravel Costa Rican Cocoa Box Fermentation Processes Reveals Yet Unreported Microbial Species and Functionalities
Verce, M., Schoonejans, J., Hernandez Aguirre, C., Molina-Bravo, R., De Vuyst, L. & Weckx, S., 16 feb. 2021, In: Frontiers in Microbiology. 12, blz. 641185 24 blz., 641185.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand44 Citaten (Scopus)138 Downloads (Pure) -
Curing of cocoa beans: fine-scale monitoring of the starter cultures applied and metabolomics of the fermentation and drying steps
Diaz Munoz, C., Van de Voorde, D., Comasio, A., Verce, M., Hernandez Aguirre, C., Weckx, S. & De Vuyst, L., 11 jan. 2021, In: Frontiers in Microbiology. 11, 27 blz., 616875.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand41 Citaten (Scopus)202 Downloads (Pure) -
Lemon juice and apple juice used as source of citrate and malate, respectively, enhance the formation of buttery aroma compounds and/or organic acids during Type 2 and Type 3 sourdough productions performed with Companilactobacillus crustorum LMG 23699
Comasio, A., Van Kerrebroeck, S. & De Vuyst, L., 2 feb. 2021, In: International Journal of Food Microbiology. 339, 11 blz., 109020.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand19 Citaten (Scopus)63 Downloads (Pure) -
Next-generation sequencing to enhance the taxonomic resolution of the microbiological analysis of meat and meat-derived products
Van Reckem, E. N., De Vuyst, L., Weckx, S. & Leroy, F., feb. 2021, In: Current Opinion in Food Science. 37, blz. 58-65 8 blz.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand22 Citaten (Scopus)53 Downloads (Pure)
Activiteiten
-
-
-
A meta-analysis of the sourdough species diversity as a function of the process conditions
Simon Van Kerrebroeck (Speaker), Dominique Maes (Contributor) & Luc De Vuyst (Contributor)
6 jun. 2018Activiteit: Talk or presentation at a conference
-
-
Omics approaches to understand sourdough fermentation processes
Stefan Weckx (Contributor), Simon Van Kerrebroeck (Contributor) & Luc De Vuyst (Keynote speaker)
6 jun. 2018Activiteit: Talk or presentation at a conference