Projecten per jaar
Organisatieprofiel
Organisation profile
"De onderzoeksgroep Industriele Microbiologie en Voedingsbiotechnologie is gesticht in oktober 1994. Deze groep vloeit voort uit de onderafdeling Biochemische Ingenieurstechniek van de Vakgroep Chemische Ingenieurstechnieken en Industriële Scheikunde. Het onderzoeksthema is 'Onderzoek en Ontwikkeling voor een gezond dieet'. De oprichting van IMDO betekende de eigenlijke start van onderzoek in de voedingsbiotechnologie aan de Vrije Universiteit Brussel. De onderzoeksgroep is heden een van de onderzoekszwaartepunten van de universiteit"
Vingerafdruk
Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar
Profielen
-
Ziggy Baert
- Vrije Universiteit Brussel
- Toegepaste Biologische Wetenschappen - Technisch medewerker
- Industriële Microbiologie
Persoon: Administratief/technisch personeel
-
Francesco Bonaldo
- Vrije Universiteit Brussel
- Faculteit van de Wetenschappen
- Toegepaste Biologische Wetenschappen - Doctoral scholarschip
- Industriële Microbiologie
Persoon: Onderzoeker, Doctoraat, Doctorandus
-
Dries Bongaerts
- Vrije Universiteit Brussel
- Toegepaste Biologische Wetenschappen - Scientific employee
- Faculteit van de Wetenschappen
- Industriële Microbiologie
Persoon: Onderzoeker, Doctoraat, Doctorandus
-
Arne Bouchez
- Vrije Universiteit Brussel
- Toegepaste Biologische Wetenschappen - Doctoral scholarschip
- Industriële Microbiologie
- Faculteit van de Wetenschappen
Persoon: Onderzoeker, Doctoraat, Doctorandus
-
-
-
OZR4211: Bilateral cooperation within the framework of a joint doctoral project: benchfee for joint PhD VUB - ULiège, ALI Amira
24/11/23 → 23/11/27
Project: Fundamenteel
-
EUAR85: HealthFerm : Innovatieve op puls en graan gebaseerde voedselfermentaties voor de menselijke gezondheid en duurzame voeding
1/09/22 → 31/08/26
Project: Toegepast
Onderzoeksoutput
-
Considering the nutritional benefits and health implications of red meat in the era of meatless initiatives
Kavanaugh, M., Rodgers, D., Rodriguez, N. & Leroy, F., 27 jan 2025, In: FRONTIERS IN NUTRITION. 12, 9 blz., 1525011.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand31 Downloads (Pure) -
Effect of lactic acid-rich sourdough bread on appetite regulation: A randomized, double-blind controlled trial
Chatonidi, G., Pradal-Álvarez-Prida, I., De Vuyst, L., Courtin, C. M. & Verbeke, K., jan 2025, In: Current Research in Food Science. 10 (2025), 10 blz., 100956.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand34 Downloads (Pure) -
Decarboxylase activity of the non-starter lactic acid bacterium Loigolactobacillus rennini gives crack defects in Gouda cheese through the production of γ-aminobutyric acid
Decadt, H., Vermote, L., Díaz-Muñoz, C., Weckx, S. & De Vuyst, L., 17 jan 2024, In: Applied and Environmental Microbiology. 90, 2, 25 blz., e-01655-23.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand2 Citaten (Scopus)23 Downloads (Pure) -
Fruit beers, beers with or without a co-fermentation step with fruits
P Croonenberghs, A., Bongaerts, D., Bouchez, A., De Roos, J. & De Vuyst, L., apr 2024, In: Current Opinion in Biotechnology. 86, 6 blz., 103081.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand3 Citaten (Scopus)68 Downloads (Pure) -
Genomic exploration of the fermented meat isolate Staphylococcus shinii IMDO-S216 with a focus on competitiveness-enhancing secondary metabolites
Sosa Fajardo, A., Díaz-Muñoz, C., Van Der Veken, D., Pradal-Álvarez-Prida, I., Verce, M., Weckx, S. & Leroy, F., 7 jun 2024, In: BMC Genomics. 25, 22 blz., 575.Onderzoeksoutput: Article › peer review
Open AccessBestand19 Downloads (Pure)
Activiteiten
-
New insights into Gouda cheese starter culture performance
Stefan Weckx (Invited speaker) & Luc De Vuyst (Invited speaker)
4 jun 2024 → 6 jun 2024Activiteit: Talk or presentation at a conference
-
Victoria Wambui Ngumi
Christophe Goossens (Host), Geert Angenon (Contributor), Stefan Weckx (Host), Mats Van Molle (Host), Wolfgang De Meuter (Host), Youri Coppens (Host) & Hugo Loosvelt (Host)
26 sep 2024Activiteit: Hosting an academic visitor
-
The science of sours: synergy of Saccharomyces and Brettanomyces in novel sour beer production
Arne Bouchez (Speaker)
1 okt 2024Activiteit: Talk or presentation at a conference
-
FIBRAXFUN Management meeting09
Victor Gonzalez Alonso (Speaker)
24 okt 2023Activiteit: Talk or presentation at a workshop/seminar
-
Investigating the microbial composition and function of fermented food ecosystems using sequence-based omics
Stefan Weckx (Invited speaker)
5 dec 2023Activiteit: Talk or presentation at a conference
Uitrusting
-
Cooled centrifuge Dupont Sorvall RC-5C Plus
Industriële MicrobiologieUitrusting/faciliteit: Equipment
-
-
-
Datasets
-
High-throughput amplicon sequencing to assess the impact of processing factors on the development of microbial communities during spontaneous meat fermentation
Weckx, S. (Creator), Van Reckem, E. N. (Creator), De Vuyst, L. (Creator) & Leroy, F. (Creator), European Nucleotide Archive, jun 2021
https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/PRJEB43224
Dataset
-
Amplicon-based high-throughput sequencing method capable of species-level identification of coagulase-negative staphylococci
Weckx, S. (Creator), Van Reckem, E. N. (Creator), De Vuyst, L. (Creator) & Leroy, F. (Creator), European Nucleotide Archive, jul 2020
https://www.ebi.ac.uk/ena/browser/view/PRJEB35705
Dataset
-
The genome of Mammaliicoccus sciuri IMDO-S72
Weckx, S. (Creator), Van Der Veken, D. (Creator) & Leroy, F. (Creator), European Nucleotide Archive, dec 2021
https://www.ebi.ac.uk/ena/browser/view/PRJEB46201
Dataset
-
Temporal shotgun metagenomic dissection of the coffee fermentation ecosystem
Weckx, S. (Creator) & De Vuyst, L. (Creator), European Nucleotide Archive, apr 2020
https://www.ebi.ac.uk/ena/browser/view/PRJEB24129
Dataset
-
Argentinian fruit surface microbial ecosystems
Weckx, S. (Creator), Vermote, L. (Creator) & De Vuyst, L. (Creator), European Nucleotide Archive, 31 aug 2022
https://www.ebi.ac.uk/ena/browser/view/PRJEB50285
Dataset