Instituut voor de Studie van de Renaissance en het Humanisme

Vind ons hier

Organisatieprofiel

Organisation profile

Het interuniversiteitscentrum voor de studie van humanisme en renaissance werd in 1960 opgericht bij de ULB en werd in 1969 interuniversitair met de oprichting van de onafhankelijke VUB (ULB-VUB). Het behandelt de studie van de renaissance (van Petrarca tot Descartes) onder al zijn vormen, in het bijzonder van het Humanisme van de Lage Landen en Neolatine literatuur, met nadruk op Neolatin epistolografie (de kunst van het schrijven van letters) en de Neolatine teksten van humanist vrijdenkers. In het verleden zijn belangrijke projecten gestart en afgerond; bijv. De eerste vertaling van de volledige correspondentie van Erasmus (12vol.), De oprichting van een huidige bibliografie van Humanisme van de Lage Landen (2 vol.), De eerste kritische editie van de correspondentie van Marnix van Saint Aldegonde (3 vol.), Het Leven en de werken van Hadrian Beverland, enz. Om de drie jaar organiseert het Instituut een internationaal colloquium waarvan de Acta worden gepubliceerd.

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Instituut voor de Studie van de Renaissance en het Humanisme actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van de leden van deze organisatie. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.