Web en Information System Engineering

  • Postal address

    Pleinlaan 2

    1050 Brussels

    Belgium

Organisatieprofiel

Organisation profile

WISE lab is een onderzoekseenheid van het departement Computerwetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Het werd in 1998 opgericht door Prof. dr. Olga De Troyer. Momenteel omvat WISE de onderzoeksactiviteiten van Prof. dr. Olga De Troyer en Prof. dr. Beat Signer.

In de loop der jaren is de focus van het onderzoek geëvolueerd van traditionele web en informatiesystemen naar innovatieve en ‘intelligible’informatiesystemen.

De onderzoeksthema’s zijn grotendeels onderverdeeld in drie tracks:

  • Design & ontwikkeling

In deze onderzoekslijn onderzoeken wij innovatieve en intelligente technieken en methoden voor ‘rapid prototyping’ en de efficiënte realisatie van de systemen in een interdisciplinaire context. Hiervoor gebruiken we onder andere domein-specifieke modelleertalen evenals visueel modelleren talen. Er is een sterke nadruk op conceptueel modelleren, semantiek en redeneren over modellen. We ontwikkelen ook herbruikbare framework, ontwikkelingstools, en authoring tools voor de eindgebruiker.

  • Menselijke interactie

Het onderzoek in deze track richt zich op innovatieve en begrijpelijke mens-computer interactie voor informatiesystemen. Dit omvat multimodale en multi-touch interactie, tastbare interactie, interactieve papier, virtuele realiteit en ‘augmented’ realiteit. Verder onderzoeken we intelligente context adaptiviteit en personalisatie van de interactie, overredingstechnieken, gamification en serious games.

  • Innovatieve en intelligente informatieverwerking

Deze track bevat onderzoeksthema's zoals grootschalige data verwerking en analyse, visuele analyse en informatievisualisatie, alsmede onderzoek naar specifieke informatie toepassingen, zoals documenten engineering, beheer van persoonlijke informatie, e-learning en serious games.

Lees meer op de website van het Web and Information Systems Engineering Lab.

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Web en Information System Engineering actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van de leden van deze organisatie. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of