Persoonlijk profiel

Expertise

Anne Winter (MA VUB 2001, MSc LSE 2002, PhD VUB 2007) is hoogleraar Geschiedenis en deel van de onderzoeksgroep Historisch Onderzoek naar Stedelijke Transformatieprocessen (HOST) aan de VUB, waarvan ze van 2011 tot 2021 directeur was. Ze was laureaat van de 6-jaarlijkse prijs I. Vanderschueren voor het beste doctoraat in de humane wetenschappen vanwege de VUB onderzoeksraad (2010) en van de 3-jaarlijkse prijs van de Vlaamse Wetenschappelijke Stichting (2011), uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Van 2012 tot 2015 was ze Francqui Onderzoekshoogleraar aan de VUB. Ze bracht onderzoeksverblijven door aan Somerville College (University of Oxford) en Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris), en bekleedde de Van Dyck Chair aan de University of California - Los Angeles in 2017. Ze was/is redacteur van TSEG – Low Countries Journal of Social and Economic History (2010-2016), BMGN – Low Countries Historical Review (2017-2019) en Journal of Migration History (sinds 2019).

Onderzoeksinteresses

Anne Winter's onderzoek concentreert zich op de sociale en economische geschiedenis van de Lage Landen in de vroegmoderne periode en lange negentiende eeuw in een internationaal comparatief perspectief, met een bijzondere belangstelling voor de interacties tussen migratie, sociaal beleid, verstedelijking en arbeidsrelaties. In haar onderwijs verzorgt ze zowel inleidende en gespecialiseerde cursussen over vroegmodern Europa als lange-termijn perspectieven op sociaal-economische geschiedenis en stadsgeschiedenis. Ze begeleidt BA, MA en doctoraatsonderzoek rond de geschiedenis van migratie, sociaal beleid, stedelijke samenleving, arbeidsrelaties, criminaliteit en politie van de zestiende tot de lange negentiende eeuw.

Kernpublicaties zijn:

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Anne Winter actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
  • 1 Soortgelijke profielen

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of