Foto van Joeri Aerts
  • Bron: Scopus
  • Berekend op basis van aantal in Pure opgeslagen publicaties en citaties van Scopus
20012024

Onderzoeksresultaten per jaar

Als u wijzigingen in Pure hebt gemaakt, zullen deze hier binnenkort zichtbaar zijn.

Persoonlijk profiel

Expertise

Het onderzoek bevindt zich binnen het domein van de immuuntherapie.  De aard van het onderzoek situeert zich tussen fundamenteel (“blue sky”) en strategisch basisonderzoek, wat een ideale situatie is voor het in een vroeg stadium valoriseren van fundamentele onderzoeksresultaten.  Het onderzoek omvat verschillende prioriteiten van het VRWItransitiegebied Health- and Wellbeing: gepersonaliseerde therapie met nieuwe merkers, cel- en immuuntherapie.  De focus ligt hierbij op het ontwikkelen van nieuwe virotherapieën (oncolytische virussen) voor de behandeling van kanker. Kankerimmuuntherapie heeft de laatste jaren een geweldige boost gekregen, vooral dankzij het grote succes van de checkpointinhibitoren, antilichamen die erop gericht zijn om het immuunsysteem te reactiveren tegen kanker.  Niettegenstaande dit succes, zijn er nog steeds heel wat patiënten die niet reageren op deze behandeling.  Onze benadering, waarbij we virussen gaan gebruiken die heel specifiek gericht zijn tegen kankercellen, maakt gebruik van de kracht van virussen om het immuunsysteem te activeren, dat op zijn beurt op een specifieke manier kankercellen kan herkennen en verwijderen, zonder dat er nood is aan identificatie van tumor-specifieke antigenen (in vivovaccinatie).  Deze virussen kunnen makkelijk worden gemodifieerd door het inbouwen van genen die het immuunsysteem verder versterken.  

Daarnaast wordt er onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkeling van nieuwe immunotherapieën tegen HIV.  Dankzij de ontwikkeling van nieuwe anti-retrovirale middelen, kan een HIV-infectie heel goed onder controle gehouden worden. Echter, deze geneesmiddelen zijn niet curatief en de patiënt moet deze therapie levenslang onderhouden om te vermijden dat het virus terug verschijnt. Er zijn echter aanwijzingen dat het immuunsysteem ervoor kan zorgen dat het virus langdurig kan worden onderdrukt, zelfs in afwezigheid van antiretrovirale therapie. Daarom proberen wij manieren te zoeken waarbij het immuunsysteem zodanig kan worden versterkt dat de patiënt langdurig of uiteindelijk misschien volledig zonder anti-retrovirale therapie kan leven. 

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Joeri Aerts actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
  • 1 Soortgelijke profielen

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of