De Group of Excellence in Advanced Research (GEAR) μFlow Cell brengt drie teams van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) – de μFlow group van Prof. Wim De Malsche, de Unit Diabetes Pathology and Therapy (DIAB) van Prof. Karine Hellemans en de Research Group of Microbiology (MICR) van Prof. Eveline Peeters – samen met het team van Dr. Tom Peeters van het Open BioLab Brussels van de Erasmus Brussels University for Applied Sciences & Arts (EhB), elk met complementaire expertise en infrastructuur, en een gespecializeerde valorization manager, Filip Legein, met de visie om een wereldwijd toonaangevende onderzoeks- en innovatiegroep op het gebied van microfluïdica te worden.
“μFlow” verwijst naar de microfluïdica-technologieën van het team van prof. De Malsche, die de kern vormen van deze GEAR. “Cell” verwijst naar zowel de medische toepassingen als de niet-medische toepassingen die het doelwit zijn. Medische toepassingen vertrouwen op het team van Prof. Karine Hellemans, terwijl de expertise in biotech voor niet-medische toepassingen wordt ingebracht door de teams van Prof. Eveline Peeters en Dr. Tom Peeters.
De missie van μFlow Cell is om met microfluïdica nieuwe processen en producten mogelijk te maken die beter presteren, een lagere ecologische voetafdruk hebben en de gezondheid van iedereen kunnen verbeteren.
De μFlow Cell is gericht op medische, farmaceutische en biotech toepassingen, met de volgende belangrijke expertisegebieden:

Single Image Parasite Quantification in stoelgang (SIMPAQ),

engineering en productie van micropartikels,

microdevices voor geavanceerde scheidingen,

sensoren/whole cell biosensoren,

organ-on-chip,

microbial cell factories,

mycelium materialen,
en beoogt samenwerking met de industrie volgens drie routes:

ontwerp en modellering van innovatieve microfluïdica-oplossingen binnen de kernonderzoekslijnen van het consortium,

fabricage van microdevices en -systemen, van prototype tot kleine industriële series,

engineering en productie van nieuwe materialen, van micropartikels voor medicijnafgifte tot op mycelium gebaseerde materialen ter vervanging van leer, in het laboratorium tot kleine industriële hoeveelheden.
AcroniemIOF3027
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/01/2431/12/28

Flemish discipline codes in use since 2023

• Microfluidics/flow chemistry

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.