Drie-dimensionele artrokinematische studie van gekoppelde segmentale bewegingen in de cervicale wervelkolom: analyse en aanpassing van manueel therapeutische mobilisaties.

Projectdetails

!!Description

Dit project beoogt het voortzetten van de studie van driedimensionale bewegingskoppeling in de cervicale wervelkolom met uitbreiding naar de implicaties voor het klinische manueel therapeutische handelen en naar mogelijkheden voor het toepassen van de gehanteerde onderzoeksmethodologie binnen andere gewrichten, inhet bijzonder de schouder. Een in vitro analyse van segmentale bewegingskoppeling van de cervicale wervelkolom zal uitgevoerd worden met behulp van elektromagnetische en sonografische registratie apparatuur. Aansluitend zullen de anatomisch relevante kenmerken van ligamenten, gewrichtsoppervlakken en tussenwervelschijven geregistreerd worden met behulp van een 3D-stylus.

Koppelingspatronen zullen in relatie gebracht worden met de anatomische bevindingen en vergeleken worden met de resultaten van eerdere regionale in vivo registraties en met de pre-en post intervantie registraties bij patiënten met mechanische nekklachten. Aansluitend zal een mathematisch model van de (hoog)cervicale wervelkolom ontwikkeld worden voor analyse en predictie van manueel geïnduceerde koppelingspatronen. Aangepaste technieken op basis van deze predicties zullen bestudeerd worden in vitro en in vivo. De studie beoogt een relatie te leggen tussen artrokinematische, anatomische en klinische bevindingen om het inzicht in het effect en de risico's verbonden aan manueel therapeutische interventies ter hoogte van de cervicale wervelkolom beter te controleren.
AcroniemOZR1238
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/0631/12/06

Flemish discipline codes

  • Basic sciences