Een single-cell gebaseerde studie naar de niche-specifieke regulatie van microglia: van homeostase naar ziekte. En weer terug?

Projectdetails

!!Description

Microglia zijn de belangrijkste immuuncellen in het centrale zenuwstelsel. Ze verdedigen onze hersenen tegen inkomende dreigingen, maar zijn ook van groot belang om het weefsel in een gezonde toestand te houden. De complexe hersenen zijn samengesteld uit vele verschillende micro-omgevingen, elk gekenmerkt door unieke celpopulaties die communiceren met microglia. Over de bi-directionele communicatie tussen microglia en hun omgeving is echter weinig geweten. In dit project brengen we met krachtige geavenceerde methoden de cellulaire en moleculaire interacties binnen de microgliale "niche" op een resolutie van individuele cellen in kaart. We willen begrijpen hoe verschillende celtypen en omgevingssignalen elkaar beïnvloeden en hoe microglia in rust worden gehouden of geactiveerd worden. Dit is van bijzonder belang in onze zoektocht naar nieuwe therapieën om neurodegeneratieve aandoeningen te bestrijden. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Alzheimer, waarin het immuunsysteem een kritische rol speelt. Tijdens neurodegeneratie geraken microglia chronisch uit rust, maar het blijft onduidelijk of dit de progressie van de ziekte tegenhoudt, dan wel in de hand werkt. Met nieuwe genetische hulpmiddelen waarmee we microgliale homeostase doorbreken en deze cellen kunnen opvolgen tijdens ziekteprogressie en -genezing, zullen we het belang van microgliale (dys)regulatie voor hersenhomeostase en ziekte beter begrijpen en nieuwe wegen kunnen inslaan om neurodegeneratie te bestrijden.
AcroniemFWOTM948
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/11/191/05/22

Keywords

  • neuroimmune communicatie

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Single-cell data analysis

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.