Acinaire cel-specifieke vatbaarheid voor tumorontwikkeling in de pancreas: de kritische regulatoren als mogelijk doelwit voor therapie

Projectdetails

!!Description

Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste tumoren. We hebben een beter begrip van de biologie van deze tumor nodig voordat we de resultaten van de patiënt kunnen verbeteren.
Bij ontstekingsziekten wordt één celtype van de exocriene pancreas vatbaar voor tumorvorming, terwijl een ander celtype resistenter blijft. Opvallend is dat het ene celtype (acinaire cellen) vatbaar wordt terwijl het vele resistentie van het resistente kanaalceltype verkrijgt. Eerder werk concentreerde zich op de verworven overeenkomsten. Nu willen we specifiek onderzoeken hoe de gevoelige gedifferentieerde acinaire cellen, zij het ductaal, verschillen van de ductcellen, omdat dit nieuwe sleutels kan bevatten om nieuwe therapieën te ontwikkelen. We zullen twee interessante genen beoordelen (transcriptiefactoren sinds
ze hebben een bredere regulerende rol) in een pijplijn van experimentele muismodellen die het bestuderen van effecten op celdifferentiatie, tumorontwikkeling en tumorprogressie mogelijk maken. In voorbereidend werk met menselijke cellen hebben we al een veelbelovende transcriptiefactor geïdentificeerd die verder moet worden onderzocht. Een andere krijgt prioriteit in de loop van het project. We willen nieuwe targets ontdekken die mogelijk bruikbaar zijn voor therapie, niet alleen voor het onderdrukken van de ontwikkeling van tumoren bij personen met een hoog risico, maar ook voor de behandeling van patiënten die al een tumor hebben. Een eerste beoordeling van het therapeutisch potentieel van de nieuwe drugsbare doelwitten is opgenomen in het onderzoek.
AcroniemFWOAL931
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/1931/12/22

Keywords

  • Kanker

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Cancer therapy

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.