Projectdetails
!!Description
Het AGROS project bestrijdt de belangrijkste onderliggende aannames van het huidige historische en
archeologische paradigma aangaande antiek dieet en voeding. Lang is aangenomen dat een eenzijdig dieet
van lage kwaliteit, bestaande uit voedingsmiddelen met grote hoeveelheden antinutriënten maar arm in
micronutriënten, chronische ondervoeding veroorzaakte. Recentelijk is deze visie uitgedaagd op grond van
anachronisme: ze is gebaseerd op moderne voedingsdata die beïnvloed zijn door het aanpassen van
gewassen en voedselpraktijken sinds de 20e -eeuwse Groene Revolutie. Het AGROS project zal deze lacunes
in onze kennis invullen door de eerste empirische data voor verscheidene voedingsparameters te verzamelen
op basis van een unieke archeologische collectie Grieks-Romeinse dierlijke en plantenresten. Ook zal het
project antieke voedselbewerkings- en bereidingsprocessen reconstrueren en op basis hiervan antieke
voedingsmiddelen recreëren. Door de (anti-)nutritionele veranderingen tijdens iedere stap in het
productieproces te meten zal het project de relatieve veranderingen die plaatsvinden tijdens historische
voedselbereiding in kaart brengen. Hiertoe brengt het project oude geschiedenis, archeobotanie,
archeozoölogie, papyrologie, Egyptische archeologie, voedingsbiochemie en microbiologie en stabiele
isotopen chemie samen. Het fundamentele onderzoek in deze studie heeft potentieel om de studie van antieke
voeding en dieet te revolutioneren
archeologische paradigma aangaande antiek dieet en voeding. Lang is aangenomen dat een eenzijdig dieet
van lage kwaliteit, bestaande uit voedingsmiddelen met grote hoeveelheden antinutriënten maar arm in
micronutriënten, chronische ondervoeding veroorzaakte. Recentelijk is deze visie uitgedaagd op grond van
anachronisme: ze is gebaseerd op moderne voedingsdata die beïnvloed zijn door het aanpassen van
gewassen en voedselpraktijken sinds de 20e -eeuwse Groene Revolutie. Het AGROS project zal deze lacunes
in onze kennis invullen door de eerste empirische data voor verscheidene voedingsparameters te verzamelen
op basis van een unieke archeologische collectie Grieks-Romeinse dierlijke en plantenresten. Ook zal het
project antieke voedselbewerkings- en bereidingsprocessen reconstrueren en op basis hiervan antieke
voedingsmiddelen recreëren. Door de (anti-)nutritionele veranderingen tijdens iedere stap in het
productieproces te meten zal het project de relatieve veranderingen die plaatsvinden tijdens historische
voedselbereiding in kaart brengen. Hiertoe brengt het project oude geschiedenis, archeobotanie,
archeozoölogie, papyrologie, Egyptische archeologie, voedingsbiochemie en microbiologie en stabiele
isotopen chemie samen. Het fundamentele onderzoek in deze studie heeft potentieel om de studie van antieke
voeding en dieet te revolutioneren
Korte titel | AGROS |
---|---|
Acroniem | FWOEOS21 |
Status | Actief |
Effectieve start/einddatum | 1/01/22 → 31/12/25 |
Keywords
- archeobotanie
- Archeozoölogie
- Voedselgeschiedenis
- Historisch eten verwerking
- voorbereiding en de biochemie en microbiologie
- Archeologie en geschiedenis van Grieks-Romeins Egypte
- Grieks papylogie
Flemish discipline codes in use since 2023
- Archaeology of foods and diets
- Experimental archaeology
- Food sciences and (bio)technology not elsewhere classified
- Ancient history
Vingerafdruk
Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.