Een 'Artificial Life' benadering voor het ontstaan van mentale complexiteit in autonome agenten.

Het centrale doel van het onderzoek is om te begrijpen hoe mentale complexiteit kan ontstaan in autonome agenten. Autonome agenten ("autonomous agents") zijn systemen met sensoren, actuatoren, eigen energiebronnen, en de capaciteit om beslissingen te treffen en ze uit te voeren. Begrijpen hoe mentale complexiteit ontstaat in autonome agenten is relevant voor biologie en psychologie omdat nieuwgeboren organismen telkens opnieuw mentale capaciteiten blijken op te bouwen in een natuurlijk groeiproces. Het is ook relevant voor het bouwen van een nieuwe generatie autonome robots die niet langer voorgeprogrammeerd zijn, maar zich aanpassen aan omgevingen die gedeeltelijk onbekend zijn voor de ontwerper of gedeeltelijk onvoorspelbaar. De nadruk zal liggen op pre-rationele, subsymbolische intelligentie voor autonome agenten. De nadruk van het project ligt op fysische agenten, d.w.z. fysische systemen die een kontakt hebben met de wereld via sensoren en actuatoren. Pre-rationele of subsymbolische intelligentie regelt mee voortbeweging, onderhouden van basiscondities voor overleven (zoals voldoende energie), niet-verbale communicatie, gemotiveerd gedrag, en sociale cooperatie.
AcroniemFWOAL20253
Effectieve start/einddatum1/01/9531/12/98

Flemish discipline codes in use since 2023

• Mathematical sciences and statistics

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.