Blokkade van de VSIG4 immuun checkpoint molecule als nieuwe kankertherapie

Projectdetails

!!Description

Immunotherapie van kanker is getuige geweest van een klinische doorbraak sinds de ontdekking en succesvolle toepassing van zogenaamde immuuncontroleblokkers. Dit zijn antilichamen die de functie blokkeren van immuuncontrolepoolmoleculen, die de functie van cytotoxische T-lymfocyten (CTL's) negatief reguleren. Vandaar dat immuuncontroleblokkers de activiteit van antitumor-CTL's versterken, wat resulteert in een verbeterde kankerceldoding.
Hoewel het effect van deze nieuwe therapieën spectaculair is in de reagerende patiënten, is de meerderheid van de patiënten nog steeds ongevoelig voor deze behandeling. Een mogelijke verklaring is de overvloedigheid van meerdere immunologische checkpoint-moleculen. We identificeerden VSIG4 als een molecuul met suppressieve T-cellen
capaciteiten (dat wil zeggen een immuuncontrolepolecuul) die sterk opgereguleerd is op tumor-infiltrerende macrofagen, in het bijzonder die macrofagen die tumorgroei bevorderen. Een VSIG4-tekort resulteert in een verminderde tumorgroei in meerdere tumormodellen, wat suggereert dat de blokkade van dit molecuul een nieuwe therapeutische optie zou kunnen zijn.
In dit project zullen we onderzoeken via welk (e) mechanisme (s) VSIG4 de tumorgroei stimuleert en we zullen VSIG4-blokkerende Nanobodies genereren om hun potentie als monotherapie te beoordelen, of in combinatie met andere immuuncontroleblokkers of chemotherapie. Als dit lukt, kan dit project een nieuwe klasse van therapeutische middelen voor kanker voorstellen: de VSIG4-blokkers.
AcroniemFWOSB60
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/01/1931/12/22

Keywords

  • kankertherapie

Flemish discipline codes

  • Cancer therapy