Beenmergnis - longkanker: roddel of fatale woordkeuze?

• Goyvaerts, Cleo (Administrative Promotor)
  • Calderon Espinosa, Evelyn Stephany, University of Warwick, (Mandataris)

Hoewel immunotherapie een revolutie teweeg heeft gebracht in het prognosealgoritme voor longkankerpatiënten, meldde de WHO vorig jaar maar liefst 2,21 miljoen nieuwe gevallen van longkanker, waardoor het wereldwijd de dodelijkste vorm van kanker blijft. Deze ontnuchterende cijfers weerspiegelen hoe onaangeroerd meerdere resistentiemechanismen tegen immunotherapie vandaag de dag nog steeds zijn. Wij en anderen hebben gerapporteerd over de schadelijke rol van myeloïde cellen die infiltreren in de tumor micro-omgeving (TME). Deze ontstaan meestal uit de hematopoietische stam- en progenitorcellen (HPSC's) in het beenmerg. Bovendien is gerapporteerd dat solide tumoren de hematopoiese kunnen veranderen in functie van hun progressie. Toch blijft de beenmergniche (BMN) een onderbestudeerd compartiment in het domein van solide kanker omwille van zijn moeilijk bereikbare locatie en de moeilijkheid om HSPCs in vitro te kweken.
Door de biomedische en bio-ingenieurskrachten van respectievelijk de VUB (thuis) en de University of Warwick (gastheer) te bundelen, wil dit doctoraatsproject van Evelyn Calderon Espinosa twee vliegen in één klap slaan. Enerzijds wil ze een 3D polymere en poreuze scaffold ontwerpen die toelaat om de BMN in crosstalk (X-talk) met de long TME in vitro te onderzoeken. Anderzijds zal ze nauw samenwerken met het Universitair Ziekenhuis van Brussel om HSPCs te aspireren van longkankerpatiënten tijdens een operatie. Op die manier kunnen we single-cell sequencing data van HSPCs afkomstig van gezonde en longkankerpatiënten toepassen en vergelijken en nieuwe moleculaire targets valideren met behulp van het X-talk platform om nieuwe HSPC-gemedieerde resistentiemechanismen tegen huidige immunotherapieën te ontrafelen.
Via dit interdisciplinaire X-talk project willen we dus een innovatief 3D platform afleveren naast fundamentele biologische kennis die de weg vrijmaakt voor nieuwe behandelingen van longkanker (en andere solide kankers).
AcroniemOZRIFTM9
StatusNiet gestart