Mag ik uw identiteitskaart eens zien, aub? Discretionair politieoptreden bij identiteitscontroles en fouilles voor cannabisbezit, en hun effect op politielegitimiteit. Een etnografie in 2 Belgische politiekorpsen.

Projectdetails

!!Description

De manier waarop de politie handelt in haar dagelijkse politiepraktijken tegen het bezit en gebruik van cannabis, de meest gebruikte illegale drug, is een controversieel verhaal, zowel in de academische als in de politieke wereld. De rol en functie van de politie in de strijd tegen cannabis blijft erg onduidelijk, zowel bij de politie als bij de gebruikers. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar cannabisgebruik en de schade die cannabisgebruik heeft aangericht, blijft onderzoek naar de houding van het beleid ten aanzien van de politie van cannabis als de belangrijkste criminele actor bij de bestrijding van cannabis schaars. Een aantal studies is uitgevoerd in het buitenland, in de VS zijn er studies van Nguyen en Reuter (2012) en Oberweis e.a. (2014) en in het VK is er een studie van Hough e.a. (2005). Voorlopig is er geen onderzoek gedaan in België. Met ons onderzoek willen we deze leemte opvullen. Daarnaast willen we de houding van de politie ten aanzien van de politie van cannabis onderzoeken in de Belgische context. Hoe ziet de politie haar eigen rol, en hoe moet zij de legitimiteit cultiveren met betrekking tot de politie van cannabis? We willen begrip opdoen voor het besluitvormingsproces van politieagenten met burgers die tot een identiteitscontrole leiden of / en stop en zoek de praktijk met betrekking tot cannabisbezit.
AcroniemFWOAL932
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/1931/12/22

Keywords

  • Identiteit
  • controle

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Civil law

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.