Co-inhibitie van Serine-Threonine-Tyrosine Kinase 1 en Epidermale Groeifactor Receptor als een verbeterde doelgerichte therapie in niet-kleincellige longkanker.

Projectdetails

!!Description

Longkanker is de dodelijkste kanker ter wereld. Een belangrijke subpopulatie van patiënten heeft mutaties in de Epidermale Groeifactor Receptor (EGFR) waardoor ze sensitief zijn voor EGFR inhibitoren. Ondanks een veelbelovende stijging in de progressievrije overleving geobserveerd in klinische trials, blijft het voordeel op de lange termijn overleving beperkt. Deze patiënten kunnen tot op vandaag niet genezen van hun ziekte.
Ons laboratorium voerde een high-throughput screen uit met als doel nieuwe targets te identificeren in deze subgroep van kankers met EGFR mutaties. Serine/Threonine/Tyrosine kinase 1 (STYK1) werd geïdentificeerd als een potentieel relevant target voor een combinatietherapie met EGFR inhibitoren. STYK1 komt significant tot overexpressie in longkankercellen en is direct geassocieerd met een slechte prognose in NSCLC. Bovendien promoot STYK1 tumor progressie en stimuleert het cel invasie en metastase. We postuleren dat inhibitie van STYK1 de gevoeligheid van longkankercellen ten opzichte van de klinisch beschikbare EGFR inhibitoren kan verhogen, en leidt tot een verbeterde doelgerichte combinatietherapie.
AcroniemFWOTM858
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/10/1730/09/21

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Cancer biology

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.