Door de vooruitgang van de beeldverwerkingtechnologie in het laatste decennium - zowel wat betreft acquisitie als analyse - zijn veel musea gestart met de digitalisatie van hun collecties en ontstaan er langzaamaan crossdisciplinaire interacties tussen beeldanalisten, wiskundigen en kunsthistorici, welke ondertussen reeds zeer interessante resultaten opgeleverd hebben. In dit project zullen wij ons toeleggen op de analyse van schilderijen met het oog op toepassingen zoals authenticatie en datering maar ook conservatie en restauratie.
In eerste instantie wordt de focus gelegd op de theoretische studie van richtingsgevoelige transformaties (zoals complexe wavelets, curvelets, contourlets, shearlets, ...) die in staat zijn geometrische eigenschappen van beelden te beschrijven. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke noden en vragen die worden gesteld vanuit de kunstwereld. Wanneer een duidelijk beeld is gevormd van de eigenschappen die vereist zijn voor dit toepassingsgebied zal een geschikte representatie ontwikkeld worden, welke ons zal bijstaan in het creëren van een geautomatiseerd analyseproces voor schilderijen.
Het is de bedoeling nauw samen te werken met zowel (internationale) onderzoeksteams die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling, implementatie en het gebruik van richtingsgevoelige transformaties (waaronder beeldanalisten en wiskundigen) als kunsthistorici die ons kunnen wijzen op de verschillende problemen waar beeldanalyse een antwoord kan op bieden.