Datamining en continue spraak: Het modelleren van spraakverwerving bij kinderen door het blootleggen van bouwstenen en patronen in gesproken taal

Projectdetails

!!Description

Complex gebruik van taal, en met name spraak, is een van de bepalende kenmerken van mensen, waardoor we ons onderscheiden van dieren. In de afgelopen decennia heeft spraakherkenning veel toepassingen gevonden en is nu bijvoorbeeld een standaardfunctie op moderne smartphones. De flexibele en krachtige leercapaciteiten van menselijke baby's zijn echter nog steeds niet geëvenaard door een machine. Jonge kinderen vinden een manier om alle spraak die ze horen te begrijpen en te generaliseren op een manier dat de patronen in de spraakklanken kunnen worden ontward, begrepen en herhaald. In een aparte onderzoekslijn, op het gebied van machine learning en datamining, zijn algoritmen ontwikkeld om patronen in data te ontdekken. De informatie die uit alle beschikbare gegevens kan worden gehaald, is een belangrijk aspect van het bedrijfsleven geworden, als we kijken naar video-aanbevelingssystemen of de financiële sector. Het idee van mijn onderzoek is het ontwikkelen en bestuderen van technieken die zijn geïnspireerd door deze datamining-algoritmen, om patronen uit spraak te halen. De inherente problemen van continue en luidruchtige spraak moeten worden overwonnen, omdat het niet alleen op dezelfde manier kan worden verwerkt als discrete en exacte gegevens. Na het aanpassen van deze methoden en het toepassen ervan op spraak, zal ik ze gebruiken in het wetenschappelijk onderzoek naar de bouwstenen van spraak, waarbij ze hun relevantie en validiteit evalueren. Verder zal ik, met behulp van deze, onderzoeken welke aspecten van spraak kinderen nodig hebben en vervolgens gebruiken om meer te weten te komen over deze bouwstenen.
AcroniemFWOTM774
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/10/1530/09/19

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Bio-informatics and computational biology not elsewhere classified

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.