Ontwikkeling van een superkritische vloeistof chromatografisch systeem om de huidpermeabiliteit van farmaceutische componenten te voorspellen.

Projectdetails

!!Description

Orale toediening van geneesmiddelen kan bepaalde nadelen met zich meebrengen, zoals een uitgesproken first-pass-effect of neveneffecten. Om deze problemen te vermijden, kan transdermale toediening een goed alternatief bieden. Bijgevolg is er een toegenomen belangstelling in de industrie naar huidpermeabiliteitstesten, maar ook naar testen om dermale blootstelling en risicobeoordeling te evalueren. Verschillende chromatografische systemen werden al gebruikt om modellen te genereren om de huidpermeabiliteit te voorspellen, zoals ‘immobilized artificial membrane’ (IAM) chromatografie en micellaire vloeistofchromatografie (MLC).
Het doel van dit project is om op zoek te gaan naar een snellere en even voorspellende chromatografische methode, als alternatief voor de methoden die momenteel gebruikt worden om de huidpermeabiliteit van kandidaat farmaceutische of cosmetische componenten te voorspellen. Allereerst zal superkritische vloeistofchromatografie (SFC) beschouwd worden als alternatief voor de HPLC-gebaseerde methoden. Naast de klassieke stationaire fasen, zullen kolommen die componenten van de huid (zoals keratine) bevatten, geïmmobiliseerd op een chromatografische drager, getest worden als alternatieve stationaire fasen, eventueel ook gekoppeld aan andere fasen. Bovendien zullen snellere alternatieven voor de bestaande LC-methoden, zoals MLC op fused-core kolommen, beschouwd worden. Met behulp van de retentiedata, zal een quantitative retention activity model (QRAR-model) ontwikkeld worden om huidpermeabiliteit te voorspellen.
AcroniemFWOTM851
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/10/1730/09/21

Flemish discipline codes

  • Biopharmaceuticals