Ontwikkeling van specifieke immunotracers tegen CD8 en/of CD69 voor niet-invasieve beeldvorming van immuunreacties tijdens anti-kanker immunotherapie

Projectdetails

!!Description

Immunotherapie is een vorm van kankerbehandeling waarbij het eigen immuunsysteem van de patiënt wordt gebruikt om kwaadaardige tumorcellen te herkennen en te doden. Er zijn vele soorten immunotherapie ontwikkeld met over het algemeen gunstige resultaten. Niet alle patiënten hebben er echter baat bij en de bijwerkingen variëren sterk. Er is dus nog geen behoefte aan een gepersonaliseerde aanpak. Momenteel worden bloed- en weefselbiomarkers gebruikt om de respons van de patiënt op immunotherapie te beoordelen. Deze technieken zijn echter invasief en leveren slechts een momentopname op. Niet-invasieve beeldvorming van het hele lichaam van het immuunsysteem van de patiënt kan deze problemen oplossen en resulteren in meer gepersonaliseerde immunotherapieën.

Binnen dit onderzoeksvoorstel zullen we nieuwe monovalente nanobody-gebaseerde PET tracers ontwikkelen die gericht zijn op menselijke CD69 of CD8 voor nucleaire beeldvorming van geactiveerde immuuncellen of cytotoxische T lymfocyten, resp. belangrijke spelers tijdens immunotherapie. Bovendien zullen we een eerste bispecifieke immunotracer ontwikkelen door het conjugeren van nanobodies tegen CD8 en CD69, met als doel de selectiviteit voor geactiveerde cytotoxische T-lymfocyten te verbeteren. Deze tracers zullen uitgebreid in vitro en in vivo gegenereerd en gekarakteriseerd worden. Bovendien veronderstellen we dat we deze verschillende immuuncelpopulaties niet-invasief kunnen visualiseren en volgen in muizen en niet-menselijke primaatmodellen tijdens (kanker)therapieën. Deze tracers zouden een basis kunnen vormen voor verbeterde patiëntstratificatie tijdens (immuno)therapie.
AcroniemANI331
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/11/2231/10/23

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.