Digitale transformaties in de onderwijssector en andere sectoren geven aan dat digitaal leiderschap uiterst belangrijk is. De recente pandemie heeft het belang hiervan nog eens benadrukt. Wanneer we echter de literatuur raadplegen, is het concept van digitaal leiderschap in het onderwijs nog niet voldoende duidelijk. Het voorgestelde onderzoek zal voortbouwen op beschikbare concepten uit de literatuur, zoals leiderschap in een digitaal tijdperk, e-leadership, virtual leadership, leiderschap in onderwijstechnologie, en andere gerelateerde concepten. Het onderzoek zal de grounded theory methode toepassen om opvattingen over digitaal leiderschap te identificeren bij de belangrijkste actoren, met een focus op docenten en leiders in het middelbaar onderwijs en aan de universiteiten. De drie hoofddoelen van het onderzoek zijn als volgt: 1) wat houdt het concept in van digitaal leiderschap in het onderwijs? 2) hoe spelen leraren en leiders in scholen en universiteiten een actieve rol in digitaal leiderschap? 3) hoe ontwikkel je digitaal leiderschap?
Er wordt verwacht dat het onderzoek belangrijke bijdrages zal leveren: 1) Theoretische bijdrage aan het concept van digitaal leiderschap in het onderwijs; 2) Kennisbijdrage aan de bestaande of nieuwe vakken; 3) Het bouwen van een basis voor een nieuwe onderzoekslijn en faciliteren van nieuw onderzoek in dit gebied;
4) Versterking van de samenwerking met bestaande en nieuwe partners, en de voorbereiding van een nieuw samenwerkingsproject met onderzoekspartners in de EU en daarbuiten.