De inspirerende waarde van topsport

Projectdetails

!!Description

Op weg naar succes bereiden Belgische atleten zich voor op de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Sportbestuurmanagers, sportfederaties, publiek-private partners, coaches, vrienden, familie, allemaal hebben ze in meer of mindere mate bijgedragen aan het scheppen van omstandigheden voor atleten om op hun best te presteren in Tokio. Ook is de samenleving als geheel (bijvoorbeeld door Belgische belastingbetalers) indirecte sportfinanciers, investeren hun aandeel en kijken ernaar uit trots te zijn op de prestaties van Belgische atleten. De atleet kan een medaille behalen, maar hoe kunnen en kunnen de inspanningen van de atleten worden teruggegeven aan maatschappelijke gemeenschappen? Zijn Belgen trotser, ervaren ze het gevoel ergens bij te horen of voelen ze zich geïnspireerd om zelf aan sport te doen? En kunnen deze rendementen op de samenleving worden versterkt door relevante stakeholders?
De relatie tussen topsport en sport voor iedereen, evenals de impact van Olympisch succes of atleten als rolmodellen op de samenleving worden onderzocht en het bestaande bewijs is anekdotisch. In plaats van te focussen op het al dan niet beïnvloeden van topsport op de samenleving, wil dit Baillet Latour-programma nagaan of, hoe, wanneer en in welke mate topsport een impact heeft op de samenleving en of effecten kunnen worden versterkt door doelgericht beleid en managementacties en -interventies. Er zal specifieke aandacht worden besteed aan de maatschappelijke effecten van de Olympische Spelen van Tokyo 2020, als succesvolle Olympische disciplines en atletische rolmodellen jongeren kunnen inspireren om actiever te zijn in de sport en als middel voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling van sociaal kwetsbare groepen in de samenleving.
Door de identificatie van goede praktijken probeert dit Baillet Latour-programma bij te dragen aan de inbedding van het Olympisme in verschillende aspecten van de samenleving.

Dit Baillet Latour-programma wil nagaan of, hoe en onder welke omstandigheden dat (Olympische) succes en atleten als rolmodellen (kunnen) impact hebben op de samenleving en of effecten kunnen worden versterkt door doelgericht beleid en bestuurlijke acties en interventies. Er zal specifieke aandacht worden besteed aan de maatschappelijke effecten van de Olympische Spelen van Tokyo 2020, (a) als succesvolle Olympische disciplines en atletische rolmodellen de Belgische bevolking kunnen inspireren om actiever te zijn in de sport, en (b) worden gebruikt als middel voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling van sociaal kwetsbare groepen in de samenleving. Het voorgestelde Baillet Latour-project maakt deel uit van een breder programma dat door de Sport and Society (SASO) -groep aan de VUB wordt uitgevoerd.
Als zodanig zijn de gestelde vragen:
-Hoe kunnen het Nationaal Olympisch Comité, regeringen, nationale / regionale sportfederaties en andere organisaties (bijv. Bedrijven / liefdadigheidsorganisaties) gebruikmaken van de successen en Olympiërs om een ​​bredere samenleving in België ten goede te komen?
-Hoe kunnen Olympische Spelen, topsportsucces en atleten als rolmodellen invloed hebben op sportprogramma's om persoonlijke groei en sociale ontwikkeling van groepen in kwetsbare situaties (risicojongeren) in de samenleving te stimuleren?
-Hoe kunnen succes op het hoogste niveau en Olympiërs jongeren inspireren om te beginnen met een sport (attractie), te blijven sporten (retentie) en jonge talenten aan te moedigen om betere atleten te worden?
-Hoe kan de synergie tussen topsport en sport voor iedereen in België worden versterkt?
-Hoe kunnen topsportsuccessen, atleten als rolmodellen, invloed hebben op sportprogramma's om persoonlijke groei en sociale ontwikkeling van sociaal kwetsbare groepen te stimuleren?
Om dit te doen zal dit project eerst:
• (a) bepalen wat de maatschappelijke impact van topsport is of kan zijn, in het bijzonder voor de Belgische bevolking (zie verder);
• (b) de mechanismen identificeren die (zowel positief als negatief) het inspiratie-effect beïnvloeden dat topsport (kan) hebben; inzichten ontwikkelen onder welke omstandigheden effecten (kunnen) optreden;
Korte titelEmbedding Olympism
AcroniemANI243
StatusGeëindigd
Effectieve start/einddatum1/01/2031/12/23

Flemish discipline codes in use since 2023

  • Other social sciences not elsewhere classified

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.