Internationale richtlijnen bevelen oefentherapie aan als eerste keuze voor knieartrose (KOA). Spierversterking en gedragsafhankelijke activiteit vertonen vergelijkbare effecten op KOA-pijn, maar de werkingsmechanismen blijven onduidelijk. Het is noodzakelijk om deze mechanismen te begrijpen om oefentherapie aan specifieke mediators aan te passen en daardoor de behandelingseffecten te optimaliseren. Op basis van eigen gepubliceerde gegevens en literatuur zijn zowel inspanning geïnduceerde ontstekingsremmende als endogene analgesie de meest veelbelovende wegen voor pijnvermindering na oefentherapie.
Dit innovatieve project is gericht op het onderzoeken van (anti-) ontstekingen en endogene analgesie als bemiddelaars voor het effect van deze twee soorten oefentherapie op pijn bij patiënten met KOA. Daarom wordt een gerandomiseerde klinische trial met 3-armen voorgesteld: 12 weken training voor spierversterking, gedragsschatting of controle. Mediator-analyse (specifieke statistische benadering) zal worden uitgevoerd.
Het ontrafelen van de werkingsmechanismen van oefentherapie in KOA zal niet alleen uiterst waardevol zijn voor onderzoekers, maar ook voor oefenimmunologie en pijnwetenschappers. Het resultaat van dit onconventionele onderzoek zal ook zijn weg vinden naar de klinische praktijk: dankzij het huidige project komen op maat gemaakte therapieprogramma's voor specifieke mechanistische factoren en daarmee het optimaliseren van de behandelingseffecten aan de horizon voor patiënten die lijden aan KOA. Bovendien heeft het project een groot potentieel in termen van sociaaleconomische impact.