Financiering MZW OZR: Voordelige 100 kV-cryogene elektronenmicroscoop met hoge resolutie voor de bepaling van bijna atomaire eiwitstructuur

Projectdetails

!!Description

Structuren van eiwitten, nucleïnezuren en hun complexen vormen de basis voor het begrijpen van de mechanismen van biologische processen op moleculair niveau. Dit versnelt het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en biotechnologische toepassingen. Gedurende het laatste decennium is 3-D cryogene elektronenmicroscopie naar voren gekomen als de primaire methode voor het bepalen van eiwitstructuren tot hoge, bijna atomaire resolutie. Dit omvat ook farmaceutisch relevante menselijke eiwitten en ziekteverwekkers. We pionierden met hoge resolutie cryo-EM in België door in 2017 het VIB-VUB Center for Biological Electron Cryogenic Microscopy (BECM) op te richten, waarbij we onderzoekers uit heel België en tal van Europese en industriële gebruikers aantrokken. Cryo-EM is echter een dure techniek vanwege de hoge kosten van elektronenmicroscopen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat 1) 100 kV in plaats van 300 kV elektronenmicroscopen geschikter zijn voor routinematige structuurbepaling met behulp van single-particle cryo-EM, en 2) de kosten van 100 kV microscopen met directe elektronendetector (DED) en Field Emission Gun (FEG) bijna 10 maal kleiner zijn. Binnen dit project is ons doel het aanschaffen en opbouwen van een 100 kV elektronenmicroscoop op basis van een JEOL JEM-1400 microscoop uitgerust met FEG en DED. Met deze microscoop kunnen gebruikers hun cryo-EM stalen screenen en binnen enkele uren de structuur van eiwitten bepalen.
AcroniemOZR4290
StatusActief
Effectieve start/einddatum24/04/2424/04/28

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.