Zelfhelend beton op basis van fungi: de levensduur en duurzaamheid van betonstructuren verhogen door de zelfheling van scheuren te stimuleren

Projectdetails

!!Description

Betonstructuren ondergaan de dag van vandaag talrijke problemen die leiden tot een verminderde duurzaamheid. Het ontstaan van scheuren, een intrinsieke eigenschap van beton, veroorzaakt corrosie van de stalen wapening en bijgevolg ook degradatie van het materiaal. Onderhouds- en reparatiekosten lopen hoog op en vormen een last voor de economie. Dit onderzoek stelt een innovatief concept op basis van fungi (schimmels) voor, dewelke streeft naar de ontwikkeling van duurzame betonstructuren om de problemen aan te pakken. Schimmels vormen een geschikte groep organismen aangezien ze de precipitatie van CaCO3 op schimmeldraden of hyfen kunnen stimuleren, hetgeen nodig is om de scheuren in beton op te vullen. De soort Trichoderma reesei (ATCC 13631) en een mutant van de soort Aspergillus nidulans (MAD 1445) hebben reeds capaciteiten aangetoond betreffende de groei en de productie van CaCO3 op beton. Dit onderzoeksvoorstel zal zich eerst en vooral richten op de groei en CaCO3 productie op zowel traditioneel beton als nutriënt-verrijkt beton. Het hydrophobisch karakter van mycelium (een netwerk van hyfen) zal ook een grote rol spelen in het groeien van een waterafstotende laag op het beton. Zo zouden bestaande betonstructuren al beschermd kunnen worden tegen verdere degradatie. In een laatste stap zal er onderzoek verricht worden naar het implementeren van de schimmel in de cement mix, om bijgevolg een duurzamer beton te verkrijgen met zelfhelende eigenschappen.
AcroniemFWOSB109
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/11/2031/10/24

Keywords

  • Duurzaamheid: verlenging van de levensduur en veerkracht van betonconstructies
  • Zelfherstel van beton door schimmels
  • Multidisciplinair onderzoek: synergie tussen bouwtechniek, architectuur, microbiologie en materiaalwetenschappen

Flemish discipline codes 2018-2023

  • Mycology
  • Sustainable building
  • Construction materials
  • Biomaterials
  • Hybrid composites

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.