Identificeren van tijdsvariërende impedanties van gewrichten, met zicht op toepassingen in bionische onderste ledematen

Projectdetails

!!Description

De bewegingen van gewrichten van de benen (heup, knie en enkel) zijn essentieel om dagdagelijkse taken uit te voeren. Deze bewegingen (voornamelijk rotaties) worden gereguleerd door het centraal zenuwstelsel (CZS), door de contracties van de spieren rond de gewrichten aan te passen. Dit resulteert in een aanpassing van de stijfheid van het gewricht. De acties van het CZS zijn gesynchroniseerd met de uit te voeren taken. Bijvoorbeeld, bij het wandelen zal het been dat de grond raakt stijver zijn dan het been dat naar voren gezwaaid wordt.

Een gebrekkige coördinatie van de stijfheid van een gewricht kan leiden tot ernstige motorische beperkingen. Deze beperkingen kunnen verlicht worden door het gebruik van prothesen (in het geval van amputaties) of orthesen (voor de uitwendige ondersteuning van het gewricht), genaamd bionische apparaten. Het ultiem doel van bionische apparaten is het nabootsen van de stijfheid van een gewricht, in overeenstemming met de intentie van de mens. Hiertoe is een model nodig van de verandering van de stijfheid van de gewrichten bij dagdagelijkse taken.

Tot op heden zijn de modelleer technieken die gebruikt worden bij bionische apparaten zeer benaderend en slechts geldig bij eenvoudige bewegingen.

Via het gebruik van geavanceerde technieken voor het modelleren van tijdsvariërende systemen beogen we, via dit onderzoek, meer realistische modellen te bekomen, die persoons afhankelijk zijn, en geldig voor meerdere taken. De resultaten zullen gevalideerd worden op toepassingen met bionische apparaten, waarvoor het essentieel is dat een accurate beschrijving van de gewrichtsstijfheid voor handen is.

Het omgaan met de onvoorspelbaarheid van de mens, en het voldoen aan de belangrijke vereisten omtrent de veiligheid en het comfort van de gebruikers, maken deel uit van de verwachte uitdagingen.
AcroniemFWOTM899
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/10/1830/09/22

Keywords

  • HUMAN JOINT IMPEDANCES

Flemish discipline codes

  • Medical biotechnology not elsewhere classified